Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Head-huntet av von Trier

Den norske dokumentarfilmskaperen Margreth Olin har fått et viktig oppdrag: Hun er valgt ut av Lars von Trier til å lage en av de første filmene i hans nye serie med dogmedokumentarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er spennende og ærefullt å bli spurt om å delta i dette, sier Olin, som blant annet har laget dokumentarene «Onkel Reidar» og «Dei mjuke hendene», og snart er klar med den svært nærgående og selvutleverende «Kroppen min».

I likhet med Dogme-95, der von Trier og andre danske regissører laget regler for en mer ærlig produksjon av spillefilmer, handler de ni nye reglene for dokumentarfilm om å strippe filmene for alt som kan virke manipulerende.

Gjenskape tillit

- Poenget er å gjenskape tilliten til dokumentarsjangeren, ved å tilstrebe en høyest mulig redelighet og å ta publikum på alvor, sier Olin.

Dogumentar

  • Lars von Triers nye dogme, for dokumentarfilmer, krever blant annet at regissøren skal redegjøre for sine hensikter i starten av filmen og at «offeret» i dokumentaren skal få de to siste minuttene til å kommentere filmen.
  • I likhet med Dogme 95, for spillefilm, er det ikke tillatt å bruke kunstig lyd og lys eller optiske effekter.
  • Det skal framgå i filmen hvor hver enkelt sekvens er tatt opp, og ingen sekvenser kan klippes sammen uten at det er et synlig «svart» opphold mellom klippene.

  • Rekonstruksjon, arkivfoto og skjult kamera er ikke tillatt.

- Er mangel på redelighet et problem?

- Mange dokumentarer er laget for å skape et politisk trykk på en sak som regissøren brenner for. Så sier man at filmen er objektiv, at det er slik verden er, at man har gjort mye research, mens det i virkeligheten er snakk om å lete etter beviser for en hypotese.

- Er ikke dogmereglene bare en ny måte å lure folk til å tro på filmen?

- Å fortelle er å manipulere, men det finnes grader. Reglene drar fokuset mot det du skal fortelle, og da må du ha noe viktig å fortelle.

Flere ideer

Hun har ennå ikke bestemt seg for hvilket tema filmen hennes - von Trier kaller det dogumentar - skal ha. Hun har flere ideer som hun vil diskutere med den danske mesterregissøren og staben i hans produksjonsselskap Zentropa.

- Jeg har savnet input i arbeidet mitt, og det er flott å få mulighet til å arbeide sammen med så flinke folk. Jeg har alltid likt von Triers filmer og gleder meg til å få ham som en mentor.

- Når skal filmene lages?

- Vi starter diskusjonene når von Trier er ferdig med opptakene til «Dogville», og satser på å starte opptak i løpet av året.

NY FILM: Margreth Olin er en av seks regissører som er valgt ut av Lars von Trier til å lage dogme-dokumentar.
Hele Norges coronakart