IKKE SÅ LURT? Satyricon oppførte seg som metal-band flest da de spilte på Hovefestivalen i sommer. Men denne headbangingen bør de slutte med, ifølge australske leger.
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
IKKE SÅ LURT? Satyricon oppførte seg som metal-band flest da de spilte på Hovefestivalen i sommer. Men denne headbangingen bør de slutte med, ifølge australske leger. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIXVis mer

- Headbanging kan gi hjernerystelse

Lege: Bør bruke nakkestøtte.

(Dagbladet.no): Skal du på konsert i nærmeste framtid? Er du glad i å headbange? Da bør du kanskje vurdere å ta med en nakkestøtte.

Det er konklusjonen i et nytt forskningsprosjekt om fenomenet, publisert i prestisjetunge British Medical Journal (BMJ).

Ikke helt kjent med begrepet headbanging? Nyhetsbyrået AFP har følgende definisjon: Dansestil der heavy metal-fans vipper hodet opp og ned til raske rytmer.

Nakkesleng-skader
Denne typen aktivitet kan gi hode- og nakkeskader på lik linje med nakkesleng, mener de australske legene Declan Patton og Andrew McIntosh fra University of New South Wales i Sydney.

Ekstra ivrig headbanging til svært raske rytmer, kan dessuten føre til en mild form for hjernerystelse, mener legene.

Ifølge AFP har de observert headbangere på metal-konserter, og laget en egen modell for aktiviteten. De har også studert fokusgrupper, ifølge en kort rapport publisert på BMJs hjemmeside. Fokusgruppene bestod ifølge avisa the Herald av ti musikere som ble bedt om å plukke ut sine favoritter blant heavy metal-låter. Disse ble så sammenlignet med roligere låter, som Whitney Houstons «I Will Always Love You» og Lionel Ritchies «Hello».

Legene fant at en typisk death metal-rytme har 146 slag i minuttet. Slenger du hodet opp og ned med en vinkel på 45 grader, med denne rytmen, kan du pådra deg milde skader. Risikoen for større skader øker med radiusen.

Beavis og Butthead-hjelp
For å unngå dette, vil legene råde headbangere til å begrense intensiteten i headbangingen, bytte ut heavy metal med «voksen-orientert rock», eller bruke nakkestøtte på konserter.

For å vise hvordan vi kan begrense headbangingen og unngå skader, tyr legene til en tegnefilmsnutt der Beavis og Butthead danser til Ramones, skriver AFP. Mens Beavis beveger hodet i en vinkel på 45 grader, har Butthead en vinkel på hele 75 grader. Det siste er ikke tilrådelig.