DEBATT

Healerne som lurer oss

På tross av at healing har eksistert i tusener av år finnes det ingen vanntette bevis på virkning.

BLÅ STRÅLER: Snåsamannen hevder at hans evner skyldes ukjente blå stråler, men det er bare han som har sett dem, påpeker artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen
BLÅ STRÅLER: Snåsamannen hevder at hans evner skyldes ukjente blå stråler, men det er bare han som har sett dem, påpeker artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Healer Johannes Henriksen kritiserer omtalen av healing i min bok Snåsakoden, og omtaler meg som «professoren som lurte Snåsamannen» i et innlegg i Dagbladet 27. juni. I motsetning til så mange andre som kritiserer boka skal Henriksen ha ros for å ha lest den. Han synes likevel ikke å ha forstått Snåsakodens kapitler om vitenskapelig tenkemåte, og det er fristende å sitere forfatteren Upton Sinclair som sier at «det er vanskelig å få en mann til å forstå når hans inntekt avhenger av at han ikke forstår».

Henriksen synes å mene at man kan avgjøre om en behandling virker eller ikke ved å telle opp antallet studier for og imot. Så enkelt er det ikke. For eksempel vil et stort antall positive studier uten kontrollgrupper ikke kunne veie opp for ett velkontrollert negativt studium. For å bruke Henriksens eksempel med høydehopperen som påstår han kan hoppe 2.36, så må man legge større vekt på hopp med godkjent linjal og dommere til stede enn aldri så mange hopp basert på øyemål hjemme i hagen.

Når det gjelder Snåsamannen så foreligger det jo ingen forskningsmessig dokumentasjon i det hele tatt. Dessuten har man på tross av at healing har eksistert i tusener av år ikke et eneste vanntett bevis verken på virkning eller virkningsmekanisme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer