DEBATT

Healing og enhjørninger

Hvis en healer sier han har sett en enhjørning i Frognerparken, vil jeg kreve bedre bevis enn hvis han sa det var en hjort.

UNATURLIG: Hvis healerne har rett i at det finnes nye krefter, stråling eller «energier» i naturen, vil det hagle med nobelpriser og lærebøkene må skrives om, skriver artikkelforfatteren. Dette er bare en helt vanlig basket fan  under kampen mellom San Diego Padres og Toronto Blue Jays.  Foto: Mike Blake  / Reuters / NTB Scanpix
UNATURLIG: Hvis healerne har rett i at det finnes nye krefter, stråling eller «energier» i naturen, vil det hagle med nobelpriser og lærebøkene må skrives om, skriver artikkelforfatteren. Dette er bare en helt vanlig basket fan under kampen mellom San Diego Padres og Toronto Blue Jays. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er utmerket at healer Johannes Henriksen diskuterer healing på den vitenskapelige banehalvdel i sine innlegg i Dagbladet 3. og 5. juli. Problemet er igjen at han framstiller data feil. Han framstiller det som vi har å gjøre med en homogen samling studier der vi kan telle opp negative og positive funn. Dette er i direkte motstrid til det jeg skriver i min bok «Snåsakoden» og primærkildens egen konklusjon som er at «studienes heterogenitet utelukker en formell metaanalyse» (Astin et al. 2000). Man bør særlig merke seg at det er ulike grader av blinding i studiene, noe som er en formidabel feilkilde.

Det hører også med at en av forfatterne oppdaterer sitt syn i 2003 og konkluderer med at nye rigorøse studier «samlet sett har flyttet bevisvekten bort fra at fjernhealing er mer enn placebo». Henriksen kan ha rett i at det blir synsing fra min side om man likevel skal forske mer på healing. Han er velkommen til å bruke sin tid, og søke om forskningsmidler om han selv synes det er verdt det. Problemet er imidlertid at selv om Henriksen og jeg er enige om at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å si at healing virker, så tar Henriksen og hans yrkesbrødre seg allerede betalt for slik behandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer