HIMMEL OG HELVETE: I kveld er det duket for både gospel og heavy metal. Celine var medium heldig med sitt første nummer. Foto: Julia Naglestad/NRK
HIMMEL OG HELVETE: I kveld er det duket for både gospel og heavy metal. Celine var medium heldig med sitt første nummer. Foto: Julia Naglestad/NRKVis mer

Heavy metal og gospel i «Stjernekamp»

Vi anmelder låtene.

GOSPEL OG METAL: I kveld er det ytterpunktenes aften i «Stjernekamp». Denne gangen skal nemlig de fem gjenværende deltakerne prøve seg på både gospel og heavy metal.

Det er med andre ord duket for mye patos og posering.

Celine Helgemo synger «Ready For A Miracle» av LeAnn Rimes
Gospelsjangeren er ikke nødvendigvis noe som ligger Celines stemmekvaliteter og uttrykk veldig nærme. Til det er hun litt for røff i kantene og sped, rent volummessig. Hurra-meg-rundt-faktoren er påtagende, sånn for å vise at man i alle fall kan ha det moro. Men stort og religiøst blir det aldri.

Men hun har fortsatt heavy metal-delen å overbevise på.

Heidi Gjermundsen Broch synger «I Believe» av Frankie Laine

Heidi er slettes ikke en ueffen balladesanger, det beviser hun til fulle her. Man skulle gjerne tro at Heidi som liker å dra på litt, skulle ta den helt ut her, men hun er inderlig og holder seg overraskende på matta. Noe som kler henne godt.   

Når alt det er sagt, så er jo gospelsjangeren stedet for de store «inspirerte» øyeblikkene, og slik sett er det kanskje feil forum å legge bånd på seg, så slik sett må det vel kalles litt juks og ta en såpass stillfaren ballade.

KNUT ERIK synger gospel. Foto: Julia Nagelstad/NRK
KNUT ERIK synger gospel. Foto: Julia Nagelstad/NRK Vis mer

Maria Haukaas Mittet synger «Joyful Joyful» av ACM Gospel Choir

Det var vel ingen hemmelighet at Maria skulle hente dette hjem. Stemmen hennes er skreddersydd for heftig vokalakrobatikk og mye patos. Og det er akkurat det du får. Med glimt i øyet og masse ekte glede.  

Når Maria er på hjemmebane og kan senke skuldrene, er det få som kan sloss mot henne.

Trine Rein synger «Amazing Grace», originalt skrevet av John Newton

Man skal ikke beskylde Trine for ikke å ha pipene i orden, men hun har en tendens til å bli en smule traust og safe innimellom. Låtvalget er klassisk men også litt kjedelig og forutsigbart.  

Pent, skoleflinkt og vel gjennomført, men dessverre ikke spesielt overraskende eller inspirerende.

Knut Erik Østgård synger «A Change Is Gonna Come» originalt skrevet av Sam Cooke

Oppladningen til heavy metal-sjangeren kjennes tung og seig for Knut Erik som garantert gleder seg til å kunne gi seg i kast med det han er oppfostret på. Han sliter med å holde tonene og stemmen hans har ikke den runde klangen og det elastiske, dynamiske spennet en gospelsanger trenger.  

HEAVY METAL-HEIDI: Gjorde suksess med Iron Maiden. Foto: Julia Nagelstad/NRK
HEAVY METAL-HEIDI: Gjorde suksess med Iron Maiden. Foto: Julia Nagelstad/NRK Vis mer

Men han har formidlingsevnen som reddende engel. Også denne gangen.

Celine Helgemo synger «Paranoid» av Black Sabbath
Ozzy Osbourne har aldri vært heavy metal-sjangerens mest tekniske sanger, men han har hatt en tilstedeværelse og et særpreg som har gjort han og Black Sabbath til heavy metal-sjangerens viktigste arkitekter. Celine synger låten bra, selv om det blir litt overtenning her og der. Sabbath skal være litt pillesløvt.

Men Celine rocker hardt da og klarer å legge inn en personlig tvist i fraseringene uten at det tar noe bort fra låten.

Heidi Gjermundsen Broch synger «Run To The Hills» av Iron Maiden
Ja, det er ikke bare, bare å skal ta kontroll over registeret til Bruce Dickinson. Heidi blir en smule affektert og voldsom i det verset, men du verden hun tar det igjen på refrenget. Hun har både kraften og energien for å løfte låten til himmels.  

Iron Maiden er historiefortellernes band og Heidi lever seg virkelig inn i handlingen her. Det avsluttende brølet sitter like tett som spandexbuksene på 80-tallet.

Maria Haukaas Mittet synger «Cochise» av Audioslave
Det må vel kalles en smule juks å kalle Audioslave for heavy metal, me la gå. Chris Cornell har mye soul i stemmen sin, noe som i utgangspunktet skulle passe Mittet godt. Fra et teknisk perspektiv, synger Maria seg fint gjennom den.  

Kanskje ikke like ektefølt i gospelavdelingen tidligere i kveld, men det er vanskelig å krangle med hvordan hun takler utfordringer som ikke nødvendigvis er like naturlig for henne.

Trine Rein synger «Stargazer» av Rainbow
Ronnie James Dio var den som virkelig tok sjangeren til episke høyder, både vokal- og tekstmessig. Og større og mer voldsom enn «Stargazer» har vel heavy metal aldri vært. Det er tydelig at Trine har studert originalens kroppsspråk og fraseringer med lupe.  

Hun har både pondus, fylde og spennet til å takle låten uten de største problemene. Trine leverer heavy metal-teater med stor underholdningsverdi.

Knut Erik Østgård synger «Burn» av Deep Purple

Klart Knut Erik skal synge David Coverdale. Knut Erik har mye av den samme whisky-røstklangen og har garantert stått på lokalet i ungdommen og skreket seg hes til disse låtene til langt på kveld. Det store spørsmålet var om han skulle klare å strekke seg opp til Glenn Hughes, mildt sagt, høye toner i refrenget. Han tar selvsagt utfordringen på strak heavy metal-arm. Energisk og moro.  

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Han har jo kappe også, må vite. Forbilledlig levert.