Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heavy metal-plate brukt for å torturere Guantanamo-fanger

- Vi fikk lyst til å sende myndighetene en faktura, sier bandet.

GRIMT: Men ikke greit å bruke Skinny Puppy til tortur, mener bandleder Cevin Key. Her fra en konsert i London i 2010. Foto: Luca de Santis / Creative Commons-lisensiert
GRIMT: Men ikke greit å bruke Skinny Puppy til tortur, mener bandleder Cevin Key. Her fra en konsert i London i 2010. Foto: Luca de Santis / Creative Commons-lisensiert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bruken av heavy metal og annen musikk for å plage krigsfanger som ikke er vant til vestlige sjangere, er en kontroversiell, men langt fra ny praksis for det amerikanske militæret.

Nå er det det banebrytende industrialbandet Skinny Puppy som kjøres på høyt volum i Guantanamo-leiren på Cuba for å få fangene til å bryte sammen og snakke i avhør, har bandleder Cevin Key fått vite fra «troverdige kilder», ifølge et intervju med avisa Phoenix New Times.

- Vi fikk vite at musikken vår er blitt brukt ved minst fire anledninger. Vi syntes det var en god idé å sende en faktura til USAs myndigheter for bruken av våre musikalske tjenester, sier Key, som er vokalist i det kanadiske bandet som startet opp i 1982 og var inspirasjonskilder for sjangerens mer kjente grupper, som Ministry og Nine Inch Nails.

Ikke komfortable Fakturaen ble aldri sendt - istedet danner den et slags konseptuelt grunnlag for kultbandets siste album, som kom i fjor og høvelig nok er døpt «Weapon».

Men Skinny Puppy, som ofte har hatt tekster med politisk slagside, setter egentlig ikke særlig pris på bruken av musikken deres som torturinstrument.

- Vi lager forstyrrende musikk, så jeg kan skjønne at den blir brukt på merkelige måter. Men vi er ikke helt komfortable med dette, sier han til avisa.

Metallica tatt av lufta Under krigen i Irak avslørte Newsweek at musikk fra såvel barne tv-serien «Sesam stasjon» som metal-band som Metallica og Drowning Pool ble spilt på høyt volum i timevis i forkant av avhør, for å få fanger til å bryte sammen.

I fjor ble det kjent at Metallica hadde tatt kontakt med amerikanske myndigheter for å stanse denne bruken av bandets musikk, et ønske som skal ha bli tatt til følge.

Ifølge en spesialsoldat som lot seg intervjue av magasinet Esquire etter likvideringen av Osama bin Laden i 2011, skal fangevokterne simpelthen ha byttet ut Metallica-platene med det kristne metalbandet Demon Hunter.

Dette bandet har i ettertid gått ut og dementert at de selv oppfordret militæret til å bruke deres plater.

Hele Norges coronakart