Heavy på parkeringsplassen

Høres Zebraman kjent ut. Eller hva med Jack Daniels-and-Coke-girl? Hvis ikke bør du sjekke ut et subkulturelt høydepunkt på nettet.

Filmen «Heavy Metal Parking Lot» ble til på en parkeringsplass utenfor Largo, Maryland. Året er 1986. En rekke ungdommer var samlet før en Judas Priest-konsert. 14 år senere er denne kortfilmen på 15 minutter blitt et subkulturelt fenomen. Den er 80-tallets versjon av et rock'n'roll-ritual. Metalfans står og henger, drikker seg fulle og brøler etter heltene i Priest.

Filmen er aldri gitt ut. Men den er sirkulert i ørten bootleg-versjoner. Med internett og dets muligheter for å spre et budskap, tok kulten et nytt steg videre. Og i amerikansk tradisjon er det laget oppfølgere som «Neil Diamond Parking Lot» og «Harry Potter Parking Lot».

- «Heavy Metal Parking Lot», «This Is Spinal Tap» og Panteras hjemmevideoer er rockens abc, sier eks-Nirvana trommis og Foo Fighter-sjef Dave Grohl til Los Angeles Times.

Han er vokst opp i nærheten av parkeringsplassen, men var ikke på Priest-konserten. Han ble kjent med filmen da den snurret gang på gang i Nirvanas turnebuss.

- Jeg var på den samme parkeringsplassen og gjorde de samme tingene mange ganger, forteller Grohl.

Rolig

Stjernene ser kanskje filmen i dag, men filmens egne stjerner har gått i glemselen. For eksempel har «Graham - as in a gram of dope» tatt med seg sebrabuksene sine og vokst inn i det virkelige liv. Men hans kallenavn lever videre.

De to han eventuelt kan takke det for, er Jeff Krulik og John Heyn. De filmet ungdommene med utstyr lånt fra en kabeltv-stasjon, og er for tida aktuelle med «Heavy Metal Parking Lot: The 15th Anniversary Tour».

- Metal var i tiden. Vi var ikke fans, men hatet det heller ikke. John kom opp med ideen, og vi visste egentlig ikke hva vi ville få til. Vi trodde kanskje vi kom til å filme dopsalg eller få bank av bikers. Men alt gikk rolig for seg, forteller Krulik.

Etterpå gikk de to videre med sine liv, uvitende om at filmen deres sakte men sikkert nærmet seg kultstatus. Men da Sofie Coppola ringte Heyn for å spørre om hun kunne bruke deler av filmen til en serie, forstod de at ting hadde skjedd. En venn av de to hadde tatt med seg noen kopier til California, der var filmen kopiert opp og ble leid ut i en videobutikk.

- Eieren sa at det var hans mest populære video, og fortalte om kjendiser som hadde leid den, sier Krulik.

Priest er fornøyd

Og hva synes Judas Priest?

- Skulle jeg se den i dag, hadde jeg smilt over hvor kult det var at disse ungdommene elsket Judas Pries, musikken og hele atmosfæren, sier den gang Priest-vokalist Rob Halford.

1986 var året Priest måtte i retten etter at to ungdommer skjøt seg. Foreldrene mente bandets musikk forårsaket selvmordene. Fire år senere ble Judas Priest frikjent.

- Det var en eksplosiv tid for rock'n'roll. Vi ble fulgt nøye av politikere som angrep musikk de kjente lite til, sier Halford.

Lyst på en tur tilbake til puddelsveis og stramme bukser? Se filmen her. (ligger under about)

<B>FORNØYD:</B> Judas Priest-vokalist Rob Halford er fornøyd med filmen om Priestfans.
ABC:</B> Foo Fighters Dave Grohl rangerer «Heavy Metal Parking Lot» som rockens ABC.