Hedda Gabler i lesbedrama

- Norske regissører er ikke flinke nok til å fornye Ibsen, mener norsk filosof. I Danmark møter publikum Hedda som er gift med en kvinne.

(Dagbladet.no): Mens norske regissører hittil synes å gå i ring med sine Ibsen-tolkninger, er ikke danskene redde for å gyve løs på de klassiske stykkene i selve Ibsen-året.

Tåler nye sammenhenger

- I Norge har regissørene er overdreven lojalitet til Ibsens tekster. De burde heller spørre seg: Hvor langt fra teksten tør jeg gå? Da ville man kanskje komme i skade for å feillese, men samtidig vil man finne mot og inspirasjon, sier forfatter og filosof Hanne Andrea Kraugerud.

I det danske stykket «Hedda. En erotisk dødsrute» som går på Betty Nansen Teatret akkurat nå, dreier ikke tematikken seg lenger om en undertrykt kvinne som ønsker seg ut av ekteskapet i et mannsdominert samfunn. Nå er hun gift av en kvinne, spilt av Paprika Steen (kjent fra blant annet «Arven» og «Italiensk for begynnere»), og flørter med menn.

- Dette høres spennende ut, sier Kraugerud:

- Så lenge det ikke blir politisk korrekt homokamp, men undring, ambivalens og rom for egne tolkninger.

Hun får følge av skuespiller Anna Bache-Wiig, som spiller Hedda Gabler på Trøndelag teater akkurat nå.

- Ibsen er så dramaturgisk god at han tåler nye sammenhenger. Vi er nok litt redde for det her i Norge, det blir fort bråk. Jeg forstår ikke helt denne redselen for at Ibsen skal forsvinne for oss, sier Bache-Wiig. Og legger til:

KONTROVERSIELL: Hedda Gabler spilles på ærverdige Betty Nansen Teatret akkurat nå. I hovedrollene møter publikum Sonja Richter og Paprika Steen som lesbisk ektepar.
KONTROVERSIELL: Hedda Gabler spilles på ærverdige Betty Nansen Teatret akkurat nå. I hovedrollene møter publikum Sonja Richter og Paprika Steen som lesbisk ektepar. Vis mer

- Tekstene hans står jo fast. Man kan bare lese originalverket.

Alle muligheter

Den danske versjonen begynner med at Hedda, spilt av Sonja Richter, kommer hjem fra sin bryllupsreise med sin kvinnelige ektefelle. Allerede dagen etter hjemkomsten begynner hun å lengte etter sitt gamle ville liv.

Hennes nye borgerlige tilværelse føles plutselig så kjedelig. Dette er de ytre rammene om stykket. Men der Ibsen lot tematikken spinne rundt Heddas ønske om å bryte ut av sitt konforme liv, har «Hedda. En erotisk dødsrute» blitt til en fortelling om kjønn og individets frisetting. Hedda har alle muligheter, men klarer ikke velge.

Regissør Peter Langdal har fått svært gode kritikker i de store danske avisene. Ifølge Berlingske Tidene er spillet en nytelse i all sin oppfinnsomhet. Politiken er også begeistret og gir stykket terningkast fem.

Om inseminajson

Stykket er radikalt omskrevet, og Hedda lar blant annet denne replikken falle i stykket: «Jo, jeg har hørt om inseminasjon, men en håndfull deg-og-meg er i mer enn en forstand en \'ingen-fremtid-generasjon\' på den drepende pene måten».

Skuespiller Sossen Krogh har ikke noe problem med å akseptere Heddas nye rolle som lesbisk, men er mer skeptisk til omskrivningen:

Hedda Gabler i lesbedrama

- Har man lov til å endre på åndsverk? Jeg trodde det lå en beskyttelse i det. Ibsen behøver dessuten ikke fornyes, hans filosofi er allmengyldig, sier hun. Hun mener norske regissører generelt har vært flinke til å fornye Ibsen.

Ibsen-biograf Ivo de Figueiredo sier norske regissører tradisjonelt har vært redde for å tukle med Ibsen.

- Ibsen har tilsynelatende lagt en jernneve over skuespillene sine ved å ha svært førende sceneanvisninger og alle rekvisitter innbakt i stykket. I tillegg har han i stor grad vært med på å definere hva teatret skal være i Norge.

de Figueiredo mener han ikke har nok belegg for å si at norske regissører ikke fornyer Ibsen.

- Men mye kan vinnes ved å fortsette å være radikal. Ibsen er særlig godt egnet til å tukle med både intelektuelt og symbolsk. Han har typer som kan kjennes igjen overalt i verden.

Er norske regissører for lite flinke til å tenke nytt? Si din mening.

MODIGERE:</B> Forfatter og filosof Hanne Andrea Kraugerud ønsker seg spenstigere tolkninger av Henrik Ibsens stykker. - De mest spennende tingene har jeg sett i utlandet. Når de nesten mister historien men det poetiske og intelektuelle er på plass.
NY HEDDA:</B> Anna Bache-Wiig har fått gode kritikker for sin tolkning av Hedda Gabler på Trøndelag teater: - Det som står fast er at Hedda sitter i et fengsel, utover det tåler stykket utrolig mye, sier skuespilleren.
<B>JERNHÅND:</B> Ibsenbiograf Ivo de Figueiredo mener man tradisjonelt har man vært redde for å tukle med Ibsen. - Dette bygger på at Ibsen hadde strenge sceneanvisninger, sier han.
SKEPTISK:</B> Skuespiller Sossen Krogh har spilt i et Ibsen-stykke men er litt skeptisk til nyskrivninger: - Er det lov å skrive om et stykke radikalt? spør hun.