Heder og vanære

Sangstjerne mot Idol.

SANGSTJERNE MOT IDOL: Fredag er det på’n igjen. Idol, nye dommere, pur unge kjendiser, to ganger i uka og finale i julestria.

Nå kan man si mye om Idol, strømlinjeforming av musikkbransjen, vasne plateutgivelser og Se & Hør-oppslag, men det er ett faktum det er umulig å sno seg unna: Idol er et fullstendig glimrende tv-konsept.

Et konsept det skulle vise seg ikke å være så lett å kopiere, noe som ble pinlig åpenbart da TV3s «kjendissatsing» «Sangstjerne» hadde premiere torsdag.

Idol er en konkurranse og dermed spenningsskapende. Alle kan delta, noe som gjør programmet både inkluderende og folkelig, og best av alt: DU er en del av showet når du stemmer fram favoritt-tenåringen din.

Der Idol i tidligere sesonger (med unntak av den stusslige 2006-varianten) dermed har klart å være underholdende, folkelig og nervepirrende samtidig, holdt Sangstjerne like lite vann som en lekk søppelbøtte.

Ikke bare var kulissene groteske, programlederne stive som stokker og sangen sur, showet manglet også det som er tv-underholdningsregel nummer én: MOTIVASJON.

Ikke kan de synge og ikke kan de vinne noe.

Der Idol-deltakerne har et helt klart mål, å synge bedre enn de andre for til slutt å hanke inn en platekontrakt (og da ikke nødvendigvis med SonyBMG), er motivasjonen hos Sangstjerne-deltakerne heller ullen.

DÅRLIG: Sangstjerne er en elendig Idol-kopi fordi den mangler motivasjon, skriver Sigrid Hvidsten. Foto: Bjørn Langsem
DÅRLIG: Sangstjerne er en elendig Idol-kopi fordi den mangler motivasjon, skriver Sigrid Hvidsten. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Riktignok er det ikke vanskelig å se for seg at Tommy Sharif kommer til å selge et par hundre dekk og at Marianne Aulie nok en gang kan få litt blest om klovebildene, men hvorfor er Hege Tørresdal og Gunn Margit Andreassen, to jenter jeg med hånden på hjertet må innrømme at jeg aldri har hørt om før, med på et programkonsept som må ha hatt arbeidstittelen «Drit ut b-kjendiser for en billig penge»?

Nå handler ikke Idol heller om musikk, noe vi så absolutt kommer til å se fredag. I audition-rundene er det duket for grining, sinneanfall og tenners gnissel, men også innblikk i det å føle at man er kommet et skritt nærmere drømmejobben og en eventuell radiohit. Sangstjerne kan på sin side bare tilby mørke og klovnetårer.

Heldigvis er det forskjell på god og dårlig sosialpornografi også.