Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heder til Dagblad-fotograf

Aleksander Nordahl har vunnet det som er av norske foto-priser. I dag fikk han hederlig omtale i verdens mest prestisjefylte fotokonkurranse. Se hele bildeserien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordahl (30) får hederlig omtale i verdens mest prestisjefylte konkurranse for pressefotografer, World Press Photo, for et bilde han tok i Uganda.

- Jeg fikk akkurat beskjed om det av en kamerat, og det er selvfølgelig veldig morsomt, sier han på telefon fra Salt Lake City.

Han har tidligere vunnet det som vinnes kan av priser i Norge, og synes det er artig å bli lagt merke til i utlandet.

- Større er det nok likevel å få prisen for årets bilde i Norge, men det er klart det er stort å bli foretrukket foran flere tusen utenlandske fotografer, sier han.

- Store kontraster

Nordahl reiste i fjor sommer sammen med journalist Ellen Wennevold Aas til Uganda. Formålet med turen var å fortelle om aids-ofre. I det afrikanske landet traff de døende mødre som skrev minnebøker til barna sine. Sterke syn møtt Nordahl og Wennevold Ass, og resultatet ble sterke reportasje og ikke minst bilder i Dagbladet.

Dagblad-fotografen fikk hederlig omtale i kategorien Daily Life.

- Bildet som World Press Photo har plukket ut er av noen slektninger som tar farvel med den aidssyke enka Ester Njaburu. Hun kom seg ikke gjennom natta og rundt henne satt barna og sang, sier Nordahl.

Søndag 19. august trykket Dagbladet bildeserien til Nordahl over fem sider.

- Det var store kontraster mellom sorg og glede der nede. Barna satt og sang rundt liket, samtidig som de stelte med sin døde mor. Hendelser i utlandet er ofte veldig uredigerte i forhold til i Norge. De har et helt annet forhold til døden, forklarer han og sier det derfor er lettere å ta sterke bilder i utlandet.

Ikke feiring

Nå dekker Nordahl OL i Salt Lake City og kontrastene til Uganda er store.

- Jeg fotograferer alt, og sport er også veldig interessant selv om jeg ikke kan noe om det. Det er en utfordring å ta andre bilder enn de jeg vanligvis tar, sier Nordahl.

- Blir det tid til feiring i OL-byen?

- Nei, det tviler jeg på. Vi jobber 17 timer i døgnet her borte, så hvis ikke du snakker med sjefene i Oslo blir det nok ikke noen feiring.

  • I dag svarte Aleksander på lesernes spørsmål.
BILDET: Det var dette bildet juryen falt for.
HEDRET: Aleksander Nordahl hedres i konkurransen World Press Photo.
Hele Norges coronakart