KOMMENTARER

Hedersdiplomaten

Hans Wilhelm Longva, en av Norges mest framtredende diplomater, døde lørdag kveld etter en periode med sykdom, 71 år gammel.

NØKKELPERSON: Hans Wilhelm Longva, her med Yassir Arafat, var diplomaten som åpnet for at den norske kanalen som førte til Oslo-avtalen, ble etablert. 

Foto: PRIVAT
NØKKELPERSON: Hans Wilhelm Longva, her med Yassir Arafat, var diplomaten som åpnet for at den norske kanalen som førte til Oslo-avtalen, ble etablert. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

-Han fikk utrettet det han ville i livet, sa en bekjent av meg forleden da det gikk mot slutten.

SOM UD-MANN  var han blant annet ambassadør, sjef for rettsavdelingen og spesialrådgiver. Noe av det siste han gjorde før han for en tid siden gikk av med pensjon, var å spille en sentral rolle i opprettelsen av maritime grenser utenfor land i det vestlige og østlige Afrika.

MEN FOR MANGE av av oss som kjente ham, er det hans innsats i Midtøsten han vil bli minnet mest for. Det var han som åpnet for at den norske kanalen som førte til Oslo-avtalen ble etablert. Allerede på midten av 1970-tallet fikk han i oppdrag av daværende utenriksminister Knut Frydenlund å opprette uformelle forbindelser med PLO, noe som blant annet førte til at han kom i nær kontakt med PLO-leder Yassir Arafat. Da Longva ble forsøkt kidnappet i Beirut og klarte å rømme, hardt skadd, besøkte Arafat den norske diplomaten på et av byens sykehus. Bildet av dette besøket ble offentliggjort og blant annet slått stort opp i den israelske avisa The Jerusalem Post — for å slå fast hvor forferdelig denne Longva var. For på den tida var det ikke populært, heller ikke blant nordmenn flest, å ha samkvem med palestinske ledere. Longva gjorde imidlertid jobben han var satt til, og den gjorde han så godt at det var han som sørget for at Terje Rød-Larsen fikk besøke Yassir Arafat i Tunis i desember 1992, et avgjørende møte for at de hemmelige fredssamtalene i Norge kom i gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer