DE TRE VISE SANGERE:  Jørn Simen Øverli, Kari Svendsen og Lars Klevstrand da de feiret at Josefine Visescene hadde holdt det gående i ti år. Nå er de klare for å vise at de fortsatt holder koken etter 20 år. Foto: NTB Scanpix
DE TRE VISE SANGERE: Jørn Simen Øverli, Kari Svendsen og Lars Klevstrand da de feiret at Josefine Visescene hadde holdt det gående i ti år. Nå er de klare for å vise at de fortsatt holder koken etter 20 år. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hedrer Bokken Lasson

Vi du høre enden på visa? Da må du leve lenge i vårt Prøysen-land.

Meninger

Visesang forbindes ofte med slengbukser, fotformsko og diverse former for pipetobakk. Eller noe som du plages med på skolen (kanskje). Eller noe du fikk dønn panikk av da tante og onkel satte i gang med kassegitar og 34 vers.

Eller noe som du forsøkte å få til selv via et gitarkurs signert Lillebjørn Nilsen, mens du drømte du skulle få tak i akkurat ham eller henne. Slapp av. Viser er flott det, i små avdelinger og riktig dosert.

Men, hadde det ikke vært for visesang ville vi ikke i dag kunnet et eneste refreng. Det er direkte ufint å disse visesangens utøvere, og nei: Vi sier ikke trubadur, for da vil mange bli mollstemte.

Ifølge Store norske leksikon startet visesmedkunsten opp omtrent slik: «Musikalsk har visa gjennomgått forholdsvis liten utvikling opp gjennom historien. Typologisk er det også vanskelig å tale om noen historisk utvikling; viser av nær sagt alle slag har oppstått til ulike tider. Likevel kan vi gjennom tidene spore skiftende betoning av ulike viseslag.

I høy- og seinmiddelalderens Europa sto håndverks- og studentviser sterkt. På nordisk område foreligger fra 1100-tallet ulike typer av folkeviser, der sangen tjente som melodisk akkompagnement til dans. På slutten av 1700-tallet oppsto de muntre selskaps- og drikkeviser.»

I Oslo er det fortsatt onsdagsmuligheter til å få innblikk i hva som rører seg innenfor faget viser. I tillegg til utøvere fra den eldre garde, er det store sjanser for å få høre unge og nye stemmer. Vi snakker om Josefine Visescene, som startet opp i 1995.

I slutten av mai skal da også visescenen feire de første 20 år, da med en stor visefestivalen både uten - og innendørs rundt Josefine Vertshus. Av tredagersprogrammet går det fram at hit kommer Øystein Sunde og gitarist Tom Lund. Hit kommer Ole Paus, Stian Carstensen og Valkyrien Allstars og det blir også muligheter for å skåle og nynne sammen med Sofia Karlsson, Marcus Paus, Hilde Lindset, Grove Horn, Ellen Sofie Hovland, Sigrun Sparboe, No. 4 og mye mer.

Vi slår også et lunt svingslag for Dakota-Kalle og Kalle på Sponge.

Men, Josefine Visescene hadde ikke vært i levende live hvis det ikke var for det praktiserende trekløveret Lars Klevstrand, Jørn Simen Øverli og Kari Svendsen.

Det legges til at festivalen åpner med å hylle Bokken Lasson (1871- 1970), en underkjent perle i norsk kulturliv som blant annet grunnla Chat Noir.

Fortsatt meget skeptisk til visesang? Ja, men tenk på hvor fattige vi som tullinger hadde vært uten Bellman, Taube, Persson, Prøysen, Sandbeck, Dylan, Jara, Paus, Nilsen, Kalvik, Seeger, Cranner og Trygve Hoff.

Pluss tante Sukker og onkel Pjolter og deres 34 vers etter middag, rett før riskremen.