STORT SAVN:  Ofte tenker Jarle Andhøy på sine savnede kamerater. Nå er han glad for at livet om bord i skuta skal vises i ni episoder på TV Norge til våren.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STORT SAVN: Ofte tenker Jarle Andhøy på sine savnede kamerater. Nå er han glad for at livet om bord i skuta skal vises i ni episoder på TV Norge til våren. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Hedrer sine savnede venner

Jarle Andhøy lager serie om den strabasiøse Berserk-ferden. Rune «Supern» Olsgaard var med - endelig har han kasta rullestolen etter han ble lam.

(Dagbladet): I dag ble det kjent at TV Norge lager tv-serie av den strabasiøse Berserk-ferden i vinter, som endte forferdelig galt.

Jarle Andhøy, som var med på ferden i Antarktis, vil lage serien for sine tapte venner.

- Det er veldig viktig at de savnedes stemmer blir hørt. Det er blitt dannet et bilde i media, hvor folk som ikke har noen grunn til å dømme, har dømt. Flere har kommet med direkte faktafeil. Det er ikke greit. Derfor er det viktig at de savnedes stemmer kommer fram. Da vil det bli enklere å dømme, sier Andhøy til Dagbladet.

Stort savn I ni episoder, som skal sendes til våren, får seerne et innblikk i hva som skjedde på skuta.

De første åtte vil ha «den vanlige Berserk-tonen», mens den siste vil ha et mer dokumentarisk preg og ta for seg den dramatiske hendelsen da hele skuta og tre av mannskapet forsvant. Leonard J. Banks, Tom Gisle Bellika og Robert Skaanes er fortsatt ikke kommet til rette.

For kaptein Andhøy har det vært et tøft møte med videoklipp fra isødet i februar.

- Det har vært tungt og vanskelig å se bildene. All min sympati går til de pårørende som har mistet noe uerstattelig. Det vi må huske er at dette er voksne menn. De var reflektert på livet, og veldig åpne til sinns, sier Andhøy.

- Savner du dem?

- Selvfølgelig. Om bord i båten får man et brorskap. Det er som å miste sin egen familie og bestevenner. Nettopp derfor er det også veldig forstyrrende å høre på kaklekoret som burde holde seg for god til å komme med kritikk og dømme turen, sier Andhøy.
 
Lam i venstre side En som var med på ekspedisjonen, var Rune «Supern» Olsgaard. For ham ble det et tøft møte med naturen, som fortsatt preger ham.

- Jeg har fått en nakke av titan, sier han og viser fram et mange centimeter langt arr i nakken.

- Jeg går fortsatt på rehabilitering, har igjen en og en halv uke. Det ble noen slag og drag i løpet av turen. Jeg ble alvorlig skadet, det er to måneder siden nakken ble operert nå. Og en måned i dag siden jeg kasta rullestolen, sier «Supern».

Han ble delvis lammet i venstre side, og forteller at fingrene hang som et «gulrotknippe».

- Må sendes Olsgaard forteller at han tenker mye på de som forvant, men har holdt fokus på å komme seg på beina igjen.

Redd for å seile, har han imidlertid ikke blitt. Nettopp har han kjøpt seg ny seilbåt, som han har fått fraktet fra USA til Norge.

MERKET FOR LIVET:  Rune «Supern» Olsgaard var med på Berserk-ekspedisjonen. Han ble alvorlig skadet under seilasen, og har fått operert inn en titan-nakke.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MERKET FOR LIVET: Rune «Supern» Olsgaard var med på Berserk-ekspedisjonen. Han ble alvorlig skadet under seilasen, og har fått operert inn en titan-nakke. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

«Supern» er ikke i tvil om at «Berserk mot Sydpolen» bør sendes på tv, til tross for at tre personer fremdeles er savnet og det ikke har gått et år siden det skjedde.

- Jeg er glad for at vi landet på dette valget. Det ville vært et hån mot de som er borte om de ikke ble hørt. Nå får de fortalt hva de var med på, og de får gjort det selv, sier Olsgaard.

Prøver å finne svar TV Norge forteller at de har vært gjennom flere runder med vurderinger om det er etisk forsvarlig å sende serien.

- Jeg har selv snakket med flere representanter for å fange opp bekymring. Det er helt klart ulike syn på dette. Noen er i mot, flere mener at dette bør lages og dokumenteres. Dette var voksne menn som visste hva de var med på. De viste at de var med på et tv-program. Derfor mener vi at dette er i overensstemmelse med deres ønske, sier Harald Strømme, administrerende direktør i TV Norge.

Han mener det er viktig at seerne får et innblikk i livet på skuta.

- Dette er av stor offentlig interesse, og vi vil blant annet se deres sikkerhetsvurderinger underveis. Jarle ønsker å lage en hyllest til sine døde kamerater, og det gjøres best på tv. Også er det viktig å huske på at det bare er den siste episoen er fra Antarktis, sier Strømme.

- Forsøker Jarle å finne et svar på hva som gikk galt i serien?

- Det et mange ubesvarte spørsmål. Ut fra det materialet vi har nå, foreligger ikke svaret. Hadde han visst det, hadde han sagt det. Men Jarle er på kontinuerlig jakt etter svaret, sier Strømme.

BLE LAM:  Rune «Supern» Olsgaard ble delvis lam.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLE LAM: Rune «Supern» Olsgaard ble delvis lam. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer