Hedres for bok om mannens død

Joan Didion.

(Dagbladet.no): Forfatteren og journalisten Joan Didion som nylig ga ut memoarboka «De magiske tankers år», får hederspris av amerikanske National Book Foundation for et «utpreget bidrag til amerikansk litteratur».

Boka har blitt omfavnet av lesere over hele verden. Didion fikk også National Book Award for «sin utpregete blanding av sparsom, elegant prosa og voldsom intelligens» da boka kom ut i 2005.

Overlevelseshistorier

«De magiske tankers år» handler om det første året etter at ektemannen John Gregory Dunne døde i jula 2003, der tittelen spiller på tankene Didion hadde.

- Med «magiske tanker» mener jeg «hvis-tenkning» - tenkning basert på overtro. For eksempel: «Hvis jeg beholder skoene hans, kan han komme tilbake», fortalte Joan Didion til Dagbladet tidligere i år.

Hun debuterte i 1963 med «Run river», og har siden skrevet en rekke romaner, skuespill og artikkelsamlinger. Hun skrev flere dramastykker med mannen, og beskriver i «De magiske tankers år» hvordan de to delte nær hver dag i 40 år inntil han døde.

- Jeg tror alle forfattere drives til å skrive om det som er nærmest livene og tankene deres, har hun fortalt Dagbladet om sine personlige beretninger.

Tittelen på samleutgaven av hennes essay, «We tell each other stories in order to live», viser hvor viktig hun mener historiefortelling er i menneskers liv. Den er også indirekte å finne igjen i Mattis Øybøs siste roman, «Ingen er alene», og sammen med Henrik Langeland har Øybø viet siste nummer av Vinduet til nettopp Joan Didion.

JOURNALISTIKKENS FØRSTEDAME: Det er tilnavnet Joan Didion har fått, men hun har også skrevet romaner. Memoarboka «De magiske tankers år» har blitt folkelesning. Foto: BRIGITTE LACOMBE/TIDEN NORSK FORLAG
JOURNALISTIKKENS FØRSTEDAME: Det er tilnavnet Joan Didion har fått, men hun har også skrevet romaner. Memoarboka «De magiske tankers år» har blitt folkelesning. Foto: BRIGITTE LACOMBE/TIDEN NORSK FORLAG Vis mer

Fryktløse kvinner

Didion mottar prisen under utdelingen av National Book Award i New York 14. november. Også radiojournalisten Terry Gross, som har intervjuet Didion og en rekke andre forfattere på lufta, hedres.

- Begge disse kvinnene er fryktløse når de stiller spørsmål, og innsikten de viser på arket og på lufta har hevet vår forståelse for USA og USAs forfattere i tiår, sier stiftelsens direktør Harold Augenbraum ifølge USA Today.

Norman Mailer, som for tida er innlagt på sykehus, er en av forfatterne som tidligere har blitt hedret av National Book Foundation for sin livsgjerning. Det samme har Stephen King, Arthur Miller, Oprah Winfrey og Toni Morrison.

LES OGSÅ:

SKREV OM DET HUN MISTET: Joan Didion med mannen John Gregory Dunne og datteren Quintana Roo. Jula 2003 døde John mens Quintana lå på sykehus. Året etter at Joan Didion ga ut «De magiske tankers år», døde også datteren.