Ari Behn

Hedres med ny låt

Hank von Hell markerer årsdagen for Ari Behns død med utgivelse av låt.

VENNER: Ari Behn gratulerer Hans-Erik Dyvik Husby (Hank von Hell) etter «Jesus Christ Superstar»-premiere i 2009. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
VENNER: Ari Behn gratulerer Hans-Erik Dyvik Husby (Hank von Hell) etter «Jesus Christ Superstar»-premiere i 2009. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Denne jula er det et år siden Ari Behn tok sitt eget liv. Selvmordet første juledag 2019 berørte en hel nasjon.

Snakket om mørke ting

Artisten Hans-Erik Dyvik Husby, bedre kjent som Hank von Hell, var en av Aris venner. Han forteller at savnet etter vennen og samtalepartneren har vært stort.

- Vi snakket mye sammen om vanskelige ting i livet, sier Husby, og legger til:

- Samtalene dreide seg ofte om at vi menn synes det er kleint, klamt og vanskelig å snakke om følelser og mørke ting i livet som er tyngende. Vi menn holder gjerne ting inne, vi vil liksom ikke bry noen med det.

Brorskap og vennskap

Vintersolverv, 21. desember, ga Hank von Hell ut låta «I See a Darkness» av Will Oldham, også tolket av Johnny Cash. Dette gjør han for å sette søkelys på mental helse og hedre vennen Ari Behn.

UNNI OM ARI: Unni Askeland åpner opp om savnet etter Ari Behn, som døde første juledag 2019. Video: Anders Grønneberg / Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Ari og jeg hadde denne som en slags brorskapslåt, sier han.

- Jeg framførte den på norsk i forbindelse med Johnny Cash-forestillingene mine. Ari maste om at jeg måtte gi den ut. Og det har jeg gjort nå, men på originalspråket. Jeg har mange venner rundt om i verden, så da følte jeg det riktigere å synge på engelsk, sier Husby, og siterer hva Ari sa til ham:

«Du må gi den ut for å vise hvorfor brorskap og vennskap er så viktig.»

#outofdarkness

Etter Ari Behns selvmord har Hans-Erik Dyvik Husby engasjert seg i forebyggende arbeid mot selvmord. Corona-pandemien gjorde at dette aldri kom så godt i gang som han hadde håpet på - ikke minst med kulturarrangementer og konserter.

Denne jula lanserte han «I See a Darkness» under emneknaggen #outofdarkness.

- Jeg har lansert et verdensomspennende forum som jeg kaller 3outofdarkness. Og min versjon av Will Oldham-låta kom på årets mørkeste dag, men også den dagen som markerer at vi går mot lysere tider.

Husby snakker om viktigheten av vennskap, nærhet mellom menn - og at menn må tørre å snakke om følelser.

- Det er mange rundt om i verden som har kommentert og støttet #outofdarkness på Instagram, sier Husby.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer