Hedret for synsvinkel og selvironi

Arne Hestenes' journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk går i år tiiil... Agnes Ravatn!

GILDT SELSKAP: Det er en fantastisk anerkjennelse å motta Hestenesprisen, synes forfatter og spaltist Agnes Ravatn. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
GILDT SELSKAP: Det er en fantastisk anerkjennelse å motta Hestenesprisen, synes forfatter og spaltist Agnes Ravatn. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Den 30 år gamle forfatteren og skribenten, som har gitt ut flere essaysamlinger og om to uker kommer med sin andre roman - «Fugletribunalet» - blir lørdag kveld tilhendet diplomet av Dagbladets kulturredaktør Geir Ramnefjell.

Det skjer tradisjonen tro under den årlige pressemiddagen tilknyttet filmfestivalen i Haugesund. Samtidig tikker 30 000 priskroner inn på prisvinnerens konto.

Ikke verst for ei som - til tross for at hun jevnlig publiseres i Dag og Tid og Dagbladet - ikke ser på seg selv som journalist, og som langt på vei har tatt avstand fra hele yrket?

- Men det er fordi jeg skriver ting som ikke likner det en vanligvis leser i aviser. Og det er jo i Arne Hestenes' ånd, kommenterer hun.

- Ikke at jeg er en størrelse i nærheten av ham. Men dette er en fantastisk anerkjennelse å få. Tidligere har jeg for det meste fått sånne verna-bedrift-priser for nynorskspråklige, sier Ravatn lattermildt.

Likner Hestenes Hestenes, som innstiftet prisen i 1983 og gikk bort i 2005, var i mange år Dagbladets mest profilerte film- og kulturjournalist og høyt skattet for sin subjektive journalistikk - for eksempel fra filmfestivalen i Cannes.

«Det er langt fra stjerneglansen i Cannes til de stille krokene Ravatn betrakter verden fra. Men det er evnen til å se - ikke utsiktspunktet - som karakteriserer en god journalist. Agnes Ravatn ser, og setter ord på, slikt som andre ikke ser. Gjerne fra en uventet vinkel, noe som kaster et nytt lys på objektet. Akkurat som Arne Hestenes gjorde. Og det er flere likhetstrekk mellom de to journalistene: Som Hestenes er Ravatn en subjektiv observatør. Hun refererer til egne erfaringer og er selv synlig i teksten, gjerne som hovedperson i fortellingen, slik Hestenes også kunne tillate seg. Ingen av dem uten selvironi», heter det i juryens begrunnelse.

Gullpenn - Det er store sko - og fine klær - å fylle. Men det er fint å kunne stå for en flik av pressetradisjonen med vidd, overskudd, humor og intelligens som jeg føler er gått litt tapt når mediebransjen er blitt som den har blitt. Selv om vi har gode kommentatorer i Norge tror jeg mange savner gullpennene, sier Agnes Ravatn.

- Dessuten er det gildt å slutte seg rekken av skribenter som har fått prisen før. Og såvidt jeg kan se, er jeg den første nynorskskribenten som mottar Hestenes-prisen. Det er oppløftende, sier hun.

Her kan du lese flere av Agnes Ravatns kommentarer for Dagbladet.

Hestenes-prisen

• Deles ut årlig av Dagbladet i samarbeid med Institutt for Journalistikk og Den norske filmfestivalen i Haugesund.

• Tidligere mottakere er Vetle Lid Larssen, Vibeke Røiri, Anne Hoff, Hallgeir Opedal, Linn Ullmann, Osman Kibar, Jens M. Johansson, Kjetil Østli, Anne Lindmo, Mikal Lerøen, Ingvild Tennfjord, Nils Anker, Simen Gonsholt, Hans Olav Brenner, Nina Stensrud Martin, Kristiane Larssen og Inger Merete Hobbelstad.

• Årets jury har bestått av Trygve Aas Olsen, (Institutt for Journalistikk), Geir Ramnefjell, (Dagbladet) og Hanne Liseth, (Den norske filmfestivalen).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer