Hedstrøms juleglede

Visste du at Øystein Hedstrøm bruker å gi til Frelsesarmeen? I går morges slapp den omstridte Frp-politikeren et ukjent beløp i julegryta - «live» - på NRK TV.

Hedstrøm kom «tilfeldig» forbi, forklarte NRKs utsendte på morgenkvisten. Det skjedde i «Morgennytt» - et program jeg og noen få andre ser på, og som snart skal erstattes av billigere produksjoner fra underholdningsavdelingen.

Jeg hadde slått på for å se og høre førsteamanuensis Ole Moen kommentere utfallet av presidentvalget i USA, men Moen var for en gangs skyld ikke der. Det var derimot en morgenglad Hedstrøm, og jeg fikk en mistanke om at underholdningsavdelingen allerede hadde overtatt sendetida.

Tilfeldig?

Hvordan skjedde det at Hedstrøm kom «tilfeldig» forbi? Passerte han akkurat i samme øyeblikk som studio satte over til NRKs utegående reporter? Eller kom han tilfeldig forbi like før, og ble spurt om å vente med å legge pengene sine i gryta til den direkte sendinga var i gang?

Og hvis det var slik; var det vi så en tilfeldig hendelse, eller var det fjernsynsteater med en politiker som spilte seg selv i hovedrollen?

Etter å ha overvært en rekke nyhetsopptak i regi av NRK og TV2, kan jeg slå fast at mye av det vi ser er juks. Stå der, gå her, vent litt, gjør slik, instruerer fjernsynets nyhetsjournalister. Så serverer de regisserte begivenheter som om det er virkelige hendelser. Men det er det jo ikke.

Hvor mye penger slapp forresten Hedstrøm ned i julegryta? Var det en hundrelapp eller bare en tier? Det var kanskje det meste spennende spørsmålet, men reporteren stilte det ikke. Billig PR for Frp var det uansett.

Se torsken...

Billig var også mye av humoren i gårsdagens «Du skal høre mye...», og programledelsen virket noe tilfeldig.

Vel har han vært 13 år i Rorbua, men Tore Skoglund bør ikke glemme å presentere gjestene. Arne Stormo fikk være nærmest anonym, mens om Marvin Wiseth fikk vi vite at han har vært ordfører og nå er bankdirektør og vitsebokforfatter - sikkert til forlegger Erling Kagges utsøkte glede.

Etter de sedvanlige grisevitsene nordfra var det en befrielse å dra sørover med Lars Barmen og Ingrid Espelid Hovig. Det er i grytene i Portugal den havner, den beste klippfisken Norge kan by på, og de to eminente TV-kokkene kan inspirere selv den mest håpløse tosk til å gi seg i kast med juletorsken.