Heftig historie

Undertittelen til «Hov» er «en kjærlighetshistorie fra middelalderen». Romanen svarer både til kjærligheten og middelalderen - og mer enn det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den spiller seg ut over et tidsrom på 56 år, fra 1272 til 1328, fra Magnus Lagabøters til Håkon V Magnussons tid. Ikke slik at rikshistorien blir noen hovedsak, vi finner den snarest i margen, som settargjerden i Tønsberg i 1277, der kirken ble sikret betydelig skattefrihet og viktige rettsprivilegier og at en av de fremste baronene, Audun Hugleikson, ble henrettet i Bergen like etter at Håkon ble konge.

Desto viktigere er gamle og ikke gravlagte motsetninger mellom bagler- og birkebeinerfamilier, for ikke å snakke om standhaftige hedenske innslag i kristen tro, hundreår etter at kristendommen skulle vært innført.

Ingrid

Og da er vi ved kjærlighetsparet Ingrid og Erik, knyttet til storgården Hov, som både tar vare på offerlunden og stavkirken. Ingrid er stormannsdatter, Erik gjetergutt og på vei til å bli prest. Allerede som 16-åringer lover de hverandre en slags troskap, og tar konsekvensene av det.

De opplever seg som Bendik og Årolilja. Påfallende er imidlertid både språkbruken - særlig hennes, og saftige samleiescener. Naturligvis kan forholdet på sikt ikke vare. Hun blir av en streng far med ambisjoner giftet bort til en annen lokal stormann. Erik gjør etterhånden karriere innenfor kleresiet og er lenge hirdprest. Det tar 21 år før de to møtes igjen, og uten forbløffelse opplever at følelsene ikke er visnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer