Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heftig humbug

Angelina Jolie er knallgod som superspion i den usannsynlige actionthrilleren «Salt».

||| FILM: Evelyn Salt skulle i utgangspunktet hete Edwin Salt og spilles av Tom Cruise. Men Cruise syntes etter nærmere ettertanke at Salt liknet for mye på Ethan Hunt i «Mission Impossible»-filmene og trakk seg. Dermed ble Salt skrevet om til en kvinnelig superspion og rollen tilbudt en av de få troverdige superkvinnene i dagens Hollywood.  

Eller, for å si det på en annen måte: Hvis Matt Damon hadde spilt tittelrollen i «Salt», ville resultatet blitt den fjerde beste Jason Bourne-filmen til nå, nesten på høyde med den dårligste i trilogien, «The Bourne Ultimatum». Med Angelina Jolie, derimot, blir «Salt» noe annet og svært så forfriskende. Listen over kvinnelige actionspioner er ikke lang og Jolie tilfører sjangeren friskt blod, i dobbel forstand.  

Russisk pølsevev
Handlingen i «Salt» består av reinskåret  pølsevev. I første scene befinner vi oss i Nord-Korea, der Jolie ligger på betonggulvet i bare undertøyet og får stukket en slange i munnen som så fylles med bensin. To år seinere er hun lykkelig gift med en tysk edderkoppekspert og har en skrivebordjobb i CIA. Så blir hun anklaget for å være dobbeltagent. Alt dette skjer før filmen dras i gang for alvor.  

Plottet er besynderlig retro, déjà vu all over again og kald krig for alle penga. Riktignok ble en gjeng russiske «sleeper agents» avslørt i USA tidligere i år, men de virket både ufarlige og ineffektive. I «Salt» er russerne farlige igjen og assosiasjonene går i retning av «The Manchurian Candidate», en film som ble nyinnspilt for noen år siden, med Liev Schreiber i den ene hovedrollen. Og hvem er Evelyn Salts nærmeste fortrolige i CIA? Ingen andre enn Liev Schreiber. Hm.  

Bra håndverk
«Salt» mangler den politiske sannsynligheten som tross alt fantes i Bourne-filmene, selv om helten selv var usannsynlig super. Men «Salt» har andre kvaliteter: australske Phillip Noyce, som hadde stor suksess med sine Tom Clancy-filmatiseringer på 90-tallet, er en dyktig regissør av actionthrillere og det er lite å utsette på håndverket i «Salt».  

Uten dødpunkter
Merkeligere er det at Kurt Wimmer, som har skrevet mye rart, men også den utsøkte remaken av «The Thomas Crown Affair», ikke har klart å finne på noe mer aktuelt enn russiske agenter som våkner til liv i USA etter mange års søvn og planlegger ragnarokk.  

Men skuespillerne, ikke minst Schreiber og Chiwetel Ejiofor, er prima vare. Sammen med Evelyn Salt kaster de seg ut i pølsevevet med intenst alvor og livet som innsats. Det blir en heisatur uten dødpunkter og filmen føles tjue minutter for kort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media