Heftig og forelsket

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Etter krigen skilte de lag. Men filmen «Heftig og begeistret» førte dem sammen igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

52 år etter at de nyslåtte filmstjernene fra Berlevåg mannsangforening, Arne Wensel (71) og brødrene Harald (67) og Kåre (64) forlot Kråkerøy, møtte de igjen sine ungdoms flammer, søstrene Sonja Evensen (69) og Anne-Marie Bekkevold (66).

Det er et konfirmasjonsbilde av Sonja som er årsaken til gjenforeningen. Et tv-team var hjemme hos Arne for å lage en reportasje om «Heftig og begeistret». Da den ble vist på TV2 forleden, satt Sonja og Anne-Marie og snakket sammen i telefonen med tv-en på i bakgrunnen.

- Plutselig så vi en gammel mann holde fram konfirmasjonsbildet. Det tok litt tid før vi skjønte sammenhengen. Damene tok kontakt, og i går kunne de endelig møtes, forteller Anne-Marie. medlemmene i Berlevåg Mann-sangforening enn om sangen.startet innspillingen avdokumentaren for knapt et år siden.

Nordnorsk sjarmoffensiv

- Tenk at vi skulle møtes igjen. Det må være skjebnen, sier Sonja Evensen (født Bekkevold). Sammen med søsteren Anne-Marie Bekkevold møtte de i går Wensel-brødrene og Berlevåg-sangerne på Kråkerøy utenfor Fredrikstad.

Og det ble flørting ved første blikk. Arne holder godt rundt Sonja, mens Harald kjører en nordnorsk sjarmoffensiv overfor Anne-Marie.

I 1944 drev krigen familien Wensel fra Berlevåg til Langøya, ytterst på Kråkerøy ved Glommas utløp. De ble naboer til familien Bekkevold, som hadde to vakre døtre. I 1948 brøt Wensels opp og reiste tilbake til Finnmark.

- Sonja var min første kjærlighet. Moren til Sonja ga meg et konfirmasjonsbilde av henne som minne. Jeg glemte henne aldri. Det henger på veggen. Jeg takker Knut Erik Jensens film «Heftig og begeistret» for gjenforeningen, sier Arne.

Enker og enkemenn

Kulda biter, men det varme gjensynet utligner minusgradene og den sure vinden. De er alle på gjengrodde stier og minner hverandre om glemte episoder, busken som er blitt til en stor furu og brygga som er vekk.

- Huset er helt annerledes i dag. Dengang var det to vertikaltdelte leiligheter. Vi bodde der, til venstre, peker Harald.

Arne er som en losende hund, drar med seg gamleflammen ned mot elva. Han peker og gestikulerer og får med seg resten av følget. På en stein ytterst ved Glomma tar han tak i brødrene. Og så synger de en strofe til ære for damene.

- Er de ikke flotte. Staute karer alle sammen. Begge vi er enker, og både Arne og Harald har også vært enkemenn i mange år.

- Det er jo ingen som binder noen av oss lenger. Vet du hva Arne sa. Vi er flyttbare. Sa han, betror søstrene seg til Dagbladets utsendte.

- Skal vi bade?

Over 50 år etter at Wensel-brødrene brøt opp, er bebyggelsen ytterst på Langøya fremdeles beskjeden. Et steinkast unna får gamlekara øya på Bedehuset.

- Nei, har du sett, her gikk vi på søndagsskole, sier Kåre. Det hvite, falmende huset vekker minner på den mangeårig kirketjeneren.

- Skal vi bade, gutter. I Johannesbukta, foreslår Anne-Marie. Arne har akkurat fortalt om den gangen han måtte svømme etter Frøya, familiens hund

som måtte avlives.

- Skuddet bare skadet bikkja, som la på svøm _ og jeg etter. Stakkars, vi fikk tatt'n til slutt. Vel, jeg er glad i å bade. Vi svømte ofte over til Onsøy. Stri strøm, skal jeg si. Men akkurat i dag står jeg over, sier Arne.

- Søkkandes pen

Brødrene ler av at de både er blitt pop- og filmstjerner, med kritikerrost film og cd i bagasjen. Men de bryr seg ikke. Arne har sunget i kor siden 1949, de andre kom med noen år etter.

- Det er en hobby. Vi mannfolka møtes en gang i uka, vet du. Det var jo en grei måte å komme unna kvinnfolka på, smiler Harald lurt.

Dagbladet tilbyr Arne skyss tilbake til byen, og antyder:

- Her er det jo gryende romantikk i lufta.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Han Harald har nok et godt øye til Anne-Marie. Husk jeg er 71 år, og kan ikke holde på med kvinnfolk. Men jeg husker Sonja. Hun var 16, jeg 18 da vi tok avskjed.

- Ho var søkkandes pen. Ja, det var ho. Ung og vakker.

DET ÅRNAR SÆ I FREDRIKSTAD: Brødrene Wensel er blitt filmstjerner etter suksessen med «Heftig og begeistret». - Vi glemte aldri de vakre søstene vi skiltes fra for 52 år siden. Filmen og skjebnen har ført oss sammen igjen, sier Arne Wensel (th) og holder godt i Sonja Evensen. Harald har fortapt seg i Anne-Marie Bekkevold, mens lillebror Kåre (bak) ser fornøyd på flørten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer