Heftigere kritikk

Norsk sakprosa fortjener bedre og mer risikofylte anmeldelser.

ETTERLYSER MOT: Norsk sakprosakritikk mangler temperatur, mener Åsa Linderborg. Her i paneldebatt med blant annet Knut Olav Åmås og Tore Rem.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERLYSER MOT: Norsk sakprosakritikk mangler temperatur, mener Åsa Linderborg. Her i paneldebatt med blant annet Knut Olav Åmås og Tore Rem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Kulturredaktøren i svenske Aftonbladet, Åsa Linderborg, har gjestet Norge og sett nærmere på nivået på norske avisanmeldelser av sakprosa. Hun var invitert hit av Kritikerlaget, Prosa og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, og hadde på deres oppdrag lest gjennom 50 anmeldelser av nyere norske sakprosautgivelser, fra Hans Olav Lahlums «Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket» til Agnes Ravatns «Stillstand - Sivilisasjonskritikk på lågt nivå».

Linderborgs konklusjon er ikke nådig. Sakprosakritikken i Norge er søvnig, lunken, feig og engstelig, mener hun.

Norske anmeldere tar i for liten grad stilling til innholdet i bøkene. I stedet gir de temperamentsløse sammendrag der de er påpasselige med ikke å posisjonere seg.

Jeg mener Linderborg har fått et vel skjevt inntrykk av tilstanden i den norske kritikerstanden. Det finnes mange svært dyktige sakprosakritikere i Norge. Men likevel er hun inne på noe. Det er for mye forsiktig forbrukerveiledning og for få som våger å risikere noe. Det er altfor ofte at en anmelder nøyer seg med å beskrive ei bok som «kontroversiell», i stedet for å gå inn i kontroversen selv. «Man strider ikke på liv og død», som Linderborg sier det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer