Hege hylles

Først fikk hun Filmkritikerprisen, så ble hun årets beste kvinnelige skuespiller på filmfestivalen i Moskva og på Nordiske Filmdager i Rouen. Nå har også amerikanerne fått øynene opp for Hege Schøyen.

I knivskarp konkurranse med superstjerner og litt mindre stjerner, ble hun beste skuespillerinne i Fort Lauderdale. Nyheten kom som en liten bombe på e-post denne uka. Hege var invitert til gallaforestillingen i november, men kunne ikke reise.

- Jeg spiller i «På ville veier» på Chateau Neuf for tida, og det er vanskelig med vikarer. Jeg er lei for at jeg ikke fikk med meg gallaen. Men bare det å bli plukket ut til festivalene har vært stort, og særlig i USA, der de produserer så mye film, sier Hege.

Helt ukjent

Om alle ler seg skakke av henne her hjemme, står Hege Schøyen stødig på sine lange skuespillerbein i utlandet.

- Ja, det er akkurat det , at de har vurdert mine prestasjoner, at jeg har gjort en god jobb som skuespiller, som gjør at jeg føler dette litt stort, sier Hege.

Hektisk år

Året har vært en strøm av priser og reiser rundt i verden.

- Jeg har vært på festival i Santa Barbara, Göteborg, Rouen, Cannes, Lübeck, Estland, Montreal og hos Robert Redford på Sundance-festivalen. Men besøket i Romas filmby, Cinecitta, var det største.

- Du var påtenkt en rolle i en italiensk film...

- Ja, både italiensk, tysk, amerikansk og svensk. Jeg er voksen nok til å vente og se om det blir noe av. Hun er også tilbudt norske roller etter suksessen med «Suffløsen».

- Jeg vil ikke lage film for enhver pris. Hvis ikke rollen er spennende, står jeg over, sier Hege Schøyen.

TRYGG: - Om jeg er vant til å være i studio, så var det tider da jeg følte at jeg raknet litt. Da var jeg avhengig av Hilde Heier (regissøren) for å kunne åpne en ny dør innover i meg sjøl. På slutten kunne de bedt meg om hva som helst, og jeg ville gjort det, for jeg ble så modig, sier Hege Schøyen.