Hege nyter stjernerollen

PARK CITY (Dagbladet): Hege Schøyen inntar nå filmfestivalen Sundance, for å hjelpe «Suffløsen» mot Oscar-nominasjon. - Dette er det rene dessertlivet, stråler Hege. I går møtte hun festivalgrunnleggeren selv, Robert Redford.

Hege Schøyen føler seg privilegert, som kan reise rundt og presentere filmen i en velfortjent pause etter sju arbeidssomme år som revystjerne med Øyvind Blunck.

De nærmeste dagene skal hun promotere sin egen film på den prestisjefylte festivalen, sammen med regissør Hilde Heier og fotograf Harald Paalgård.

- For første gang på lenge må jeg ikke passe på å spare krefter og stemme til kvelden, sier en storfornøyd Hege.

- Det tar måneder å legge en så langvarig jobb bak seg. Når jeg nå får reise rundt med Hilde og Harald, gjør jeg nytte for meg og har det moro samtidig - det rene dessertlivet.

Hun lager gjerne en ny film, men ikke for enhver pris. Et passende manus må til.

- Siv i «Suffløsen» var så mye av meg, av mine lidenskaper, og med et islett av humor.

To norske filmer

Med to norske filmer på programmet er dette et spesielt år: Pål Sletaunes «Budbringeren» er den eneste skandinaviske filmen som har fått æren tidligere.

- Det kan se ut som om utlandet begynner å få øynene opp for skandinavisk film, sier Hilde Heier.

- Den første festivalen vi var på var i Montreal, og vi hørte stadig hvisking om at «Scandinavia is hot».

Interessen for «Suffløsen» har vært upåklagelig, men Heier beklager at det har stått på trykk i Norge at rettighetene til å lage en amerikansk versjon av filmen allerede er solgt.

Jobber mot Oscar

- Det stemmer ikke, sier hun.

- Vi er blitt spurt, det er snakk om det, men ingen avtaler er gjort. Mine amerikanske kontakter jobber nå mot en Oscar-nominasjon. Hvis vi skulle bli nominert, er det jo mye bedre å selge filmen for distribusjon i USA før det eventuelt lages en ny film. Skulle vi så få et tilbud, selger jeg gjerne, og da skal jeg ikke lage den om igjen selv. Vi får se.

Nå står et tettpakket program på tapetet i Park City - møter med pressen, presentasjon av filmen for publikum, møter med filmfolk.

Et lett oppspilt norsk team kommer direkte fra en samling med festivalens grunnlegger, Robert Redford, som fortsatt engasjerer seg sterkt i den.

- Jeg trodde jeg var ferdig med «Suffløsen» med den norske premieren, sier Heier.

{ndash}Den gang ei. Nå skal jeg prøve å kombinere arbeidet med denne med skriving av nytt manus.