Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Positiv til å forby islam:

Hege Storhaug angriper trosfriheten

Forsøk på å innskrenke eller oppheve trosfriheten er et direkte angrep på demokratiet. Derfor må de autoritære ideene fra Hege Storhaug og HRS avvises med fast hånd.

Hege Storhaug: Nå er hun positiv til forslag om å forby islam. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Hege Storhaug: Nå er hun positiv til forslag om å forby islam. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele Europa vokser det fram krav om å regulere eller forby islam. Tidligere kom slike forslag fra isolerte grupper i den mørkeste delen av høyresiden. Nå løftes de inn i parlamentene og får dermed økt aksept og status. En som har merket seg det er Hege Storhaug, frontfigur i den islam- og innvandringsfiendtlige organisasjonen Human Rights Service (HRS). I en artikkel på organisasjonens hjemmesider skriver hun begeistret om at Tsjekkias parlament snart kan komme til å forby islam.

Storhaug viser til begrunnelsen, som bl.a. bygger på at islam ikke bare er religion, men også ideologi, og skriver: «… dette er jo samme tanker som HRS har vært inne på i en del år». Det har hun dekning for. Allerede i februar 2016 sa hun til Aftenposten at det norske demokratiet ville gå til grunne uten drastiske tiltak. Storhaug ville redigere Koranen, stenge enkelte moskeer og vokte grensene med gjerder og soldater. Siden har hun foretatt reiser i bl.a. Polen og hyllet den nye nasjonalismen og nedbyggingen av rettsstaten. Nå har hun tatt skrittet helt ut og er positiv til å forby islam.

Det pågår en radikalisering av deler av det innvandringskritiske feltet. Sentrale kjennetegn er en mer autoritær tankegang der liberale frihetsverdier, rettsstaten og minoriteters rettigheter får en redusert plass. Nasjonalisme og etnisk renhet beskrives som svarene på globalisering, elitenes makt og islams angivelige kolonisering av Europa. Human Rights Service – som etter et politisk kompromiss får raus offentlig støtte - beveger seg i denne retningen.

Trosfriheten er en like sentral del av demokratiet som ytringsfriheten. Samtidig er ingen religion eller livssyn hevet over kritikk. Det gjelder selvsagt også islam. Religionsfriheten er dessuten en frihet til å motarbeide religiøs innflytelse i samfunnet. Trossamfunn som ikke respekterer menneskerettighetene og lovene må regne med reaksjoner. Der går også grensen. Den trosfrihet vi har i dag kom ikke gratis. Det tok lang tid før jøder, katolikker og frimenigheter fikk grunnleggende rettigheter. Fremdeles har Den norske kirke en privilegert stilling i Grunnloven.

Friheten til selv å velge tro eller livssyn er en hjørnestein i det demokratiske byggverket. Forsøk på å innskrenke eller oppheve denne rettigheten er et direkte angrep på demokratiet. Derfor må de autoritære ideene fra Hege Storhaug og HRS avvises med fast hånd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!