LEDER

Positiv til å forby islam:

Hege Storhaug angriper trosfriheten

Forsøk på å innskrenke eller oppheve trosfriheten er et direkte angrep på demokratiet. Derfor må de autoritære ideene fra Hege Storhaug og HRS avvises med fast hånd.

Hege Storhaug: Nå er hun positiv til forslag om å forby islam. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Hege Storhaug: Nå er hun positiv til forslag om å forby islam. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Over hele Europa vokser det fram krav om å regulere eller forby islam. Tidligere kom slike forslag fra isolerte grupper i den mørkeste delen av høyresiden. Nå løftes de inn i parlamentene og får dermed økt aksept og status. En som har merket seg det er Hege Storhaug, frontfigur i den islam- og innvandringsfiendtlige organisasjonen Human Rights Service (HRS). I en artikkel på organisasjonens hjemmesider skriver hun begeistret om at Tsjekkias parlament snart kan komme til å forby islam.

Storhaug viser til begrunnelsen, som bl.a. bygger på at islam ikke bare er religion, men også ideologi, og skriver: «… dette er jo samme tanker som HRS har vært inne på i en del år». Det har hun dekning for. Allerede i februar 2016 sa hun til Aftenposten at det norske demokratiet ville gå til grunne uten drastiske tiltak. Storhaug ville redigere Koranen, stenge enkelte moskeer og vokte grensene med gjerder og soldater. Siden har hun foretatt reiser i bl.a. Polen og hyllet den nye nasjonalismen og nedbyggingen av rettsstaten. Nå har hun tatt skrittet helt ut og er positiv til å forby islam.

Det pågår en radikalisering av deler av det innvandringskritiske feltet. Sentrale kjennetegn er en mer autoritær tankegang der liberale frihetsverdier, rettsstaten og minoriteters rettigheter får en redusert plass. Nasjonalisme og etnisk renhet beskrives som svarene på globalisering, elitenes makt og islams angivelige kolonisering av Europa. Human Rights Service – som etter et politisk kompromiss får raus offentlig støtte - beveger seg i denne retningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer