Hege Storhaugs tankesmie betaler NRK-profil i islamdebatten

- Svekker tilliten til NRK og til Fredrik Solvang, sier ekspert i presseetikk.

STILLER OPP FOR STORHAUG: Fredrik Solvang får betalt av Human Rights Service for å styre en debatt med blant annet Hege Storhaug. Foto: NRK / Henning Lillegård, Dagbladet
STILLER OPP FOR STORHAUG: Fredrik Solvang får betalt av Human Rights Service for å styre en debatt med blant annet Hege Storhaug. Foto: NRK / Henning Lillegård, DagbladetVis mer

(Dagbladet): Hege Storhaug og hennes bok «Islam. Den 11. landeplage» er trykket i 17.000 eksemplarer. I boka framlegges påstander om at Europa er i en sivilisasjons-kamp, og at vestlige verdier trues av islam.

Tirsdag kveld skal NRKs Fredrik Solvang lede en debatt i regi av Storhaug og Kolofon forlag der temaene i boka skal presenteres og diskuteres.

Storhaug skal først lese høyt fra boka, før hun skal diskutere den med Snorre Valen (SV) og Kjetil Rolness. Billetter selges for 75 kr pluss moms. 

Penger fra HRS Storhaug bekrefter at programleder Fredrik Solvang betales for jobben, og at pengene kommer fra den innvandrings-kritiske tankesmien hennes Human Rights Service. Solvang er til daglig programleder i det populære debattprogrammet «Dagsnytt 18» på NRK, og var tidligere journalist i «Dagsrevyen».

- Det er et profesjonelt oppdrag, ja. Human Rights Service betaler Solvang, men jeg ønsker ikke å si hvor mye, sier Storhaug. 

- Jeg anser ham for å være den beste journalisten i Norge, og NRKs dyktigste debattleder. I tillegg har han fra jobben i NRK bred kjennskap til saksfeltet boken min dekker, utdyper hun. 

- Svekker NRK Ekspert i presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, sier den betalte forbindelsen mellom Solvang og kontroversielle Storhaug svekker tilliten til NRK ute blant det norske folk. 

- Det er ikke uproblematisk at en profilert medarbeider i NRK brukes i andre sammenhenger, og denne saken svekker tilliten til Solvang og NRK. Samfunnet, i kraft av lisensen, betaler NRK for å ha en uavhengig posisjon. I dette tilfellet bidrar Solvang helt klart til å fremme interessen for Hege Storhaug sin bok, sier Bodahl-Johansen.

I «Redaksjonell etikkhåndbok for NRK» står følgende: «Redaksjonelle medarbeidere må ikke ha oppdrag eller verv, økonomiske eller andre bindinger som kan skape interessekonflikter i sammenheng med deres redaksjonelle oppgaver». 

Gunnar Bodahl-Johansen mener derfor at Solvang ikke burde stille opp for Hege Storhaug.

- NRKs medarbeidere er ansatt for å ivareta uavhengighet, og selv om jeg forstår fristelsen til Solvang, så mener jeg dette er uheldig. NRKs merkevare selges her i en annen setting, og det bør være vanskelig for NRK å leve med, sier han

NRK: - Bidra til samfunnsdebatten Fredrik Solvang ønsker ikke å kommentere saken, men viser til Kyrre Nakkim, samfunnsredaktør i NRK. 

- Våre regler sier at NRK-ansatte ikke får delta i rene propaganda- eller salgsoppdrag, men kan lede samfunnsdebatter utenfor NRK. Det er akkurat det Fredrik gjør for Hege Storhaug og Kolofon forlag - han skal ikke være konferansier, men lede en debatt der blant andre stortingsrepresentant Snorre Valen er blant deltakerne, og som handler om det Storhaug skriver om, sier Nakkim.  

Nakkim minner om at Solvang også har ledet debatter for andre aktører, og omtaler betalingen den profilerte programlederen får fra Hege Storhaug og Human Rights Service som «symbolsk». 

Konfrontert med at NRKs egne etiske retningslinjer sier NRK-ansatte ikke skal ha «oppdrag eller verv, økonomiske eller andre bindinger som kan skape interessekonflikter» sier Nakkim at debattledelse ikke skaper en slik interessekonflikt. 

- Årsaken til at vi sier ja til dette, på linje med Leger uten grenser, HIV Norge og Polyteknisk forening, som Fredrik Solvang har ledet debatter for før, er at vi ønsker å bidra til samfunnsdebatten også utenfor NRK. Vi skal ikke selge ut medarbeiderne våre og Solvang får derfor bare motta noen få tusenlapper som symbolsk betaling for at han må forberede debatten på fritiden, sier Nakkim.

Prinsipper Bodahl-Johansen er ikke enig med Nakkims argumentasjon. Han sier dette børe være en viktig prinsippsak for NRK. 

- Dette endrer overhodet ikke min mening. Folk bygger opp en profil og en troverdighet gjennom NRK-systemet, og ønsker man å gå ut og tjene penger på den troverdigheten så bør man slutte i jobben i NRK. Her brukes NRKs troverdighet i sammenhenger som er problematisk. Lisensbetalerne har gitt NRK ressurser til å ivareta sin uavhengighet, ikke spre den ut. 

Arrangementet går av stabelen på Soria Moria-teateret i Oslo sentrum.

FORSVARER SOLVANG: Samfunnsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim. Foto: NRK
FORSVARER SOLVANG: Samfunnsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim. Foto: NRK Vis mer