EFFEKTIVITET: Stefan Heggelund (H) uttalte nylig at «organisasjonene og alle andre være bevisst på at vi driver på en effektiv måte, og at vi alltid ser etter hvordan pengene kan brukes mer effektivt.»
 . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EFFEKTIVITET: Stefan Heggelund (H) uttalte nylig at «organisasjonene og alle andre være bevisst på at vi driver på en effektiv måte, og at vi alltid ser etter hvordan pengene kan brukes mer effektivt.» . Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Frivilligheten:

Heggelunds ansvarsfraskrivelse

Istedenfor å vise forståelse for vårt arbeid, fraskriver politikerne seg ansvaret for at det offentlige alternativet ikke fungerer.

Meninger

Til Dagbladet fredag forrige uke uttalte Høyre-politiker Stefan Heggelund at organisasjonene og andre må «være bevisst på at vi driver på en effektiv måte» og «få andre inntektskilder». Dette er ikke en søken etter edruelighet, men ansvarsfraskrivelse og manglende forståelse for frivilligheten.

Kjetil Bragstad Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Kjetil Bragstad Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Jeg er leder for Momentum, en organisasjon for protesebrukere. Måten jeg ble «ivaretatt» av staten etter at jeg ble amputert, var dessverre slik mange selv erfarer. Verken av sykehus eller helsepersonell fikk jeg relevant informasjon relatert til min helsesituasjon.

Dette er helseinstitusjonene og helsepersonellet lovpålagt til å gi, og brukere har en lovfestet rett til slik informasjon. Min første ortopediingeniør, som skulle lage en protese til meg, jobbet ikke med proteser.

En likeperson fra Momentum ble redningen. Likepersonsarbeidet er noe av det mest sentrale og viktigste Momentum gjør, og det avhenger av frivillighet. Kurs og reiser for likepersonene koster. Årsaken til at staten ikke overholder sine lovpålagte oppgaver er nettopp på grunn av budsjett. Informasjonen pasienter og pårørende får, fører gjerne til at de finner den hjelpen de trenger. Dette gir dem sannsynligvis bedre helse, hvilket virker forebyggende for utgiftene for helsevesenet, og de kan stå lengre i arbeid og betale mer skatt.

Et forslag fra regjeringen går ut på at tippemidler ikke skal gå til organisasjoner med mindre enn 10 millioner i omsetning. Her rammes Momentum.

For å få støtte fra ulike aktører må vi ofte være landsdekkende og ha et gitt antall lokallag, som helst bærer navn til det enkelte fylket. Dette krever mange frivillige. Vi er bare 550 medlemmer, og fylkeslagene våre dekker over flere fylker. Det er ulike utfordringer i fylkeslag og vi står dermed i fare for å miste støtte. Protesebrukere er en liten gruppe, hvilket byr på utfordringer. Dersom Momentum skal ha likepersoner og lokallag i alle fylker, koster det naturlig nok penger. Det er likevel billigere enn om staten gjør det arbeidet vi tar.

Jeg må derfor spørre Stefan: Dersom arbeidet ikke er en effektiv måte å bruke pengene på, ønsker jeg gjerne at du forteller meg hvordan vi skal gjøre det. Øremerker dere midler til lovpålagte oppgaver staten i dag ikke gjør? Samtidig ønsker jeg at du gjerne gir meg noen råd om hvordan jeg kan få støtte andre steder.

Heggelund savner edruelighet i debatten. Jeg savner forståelse for vårt arbeid, og at politikerne tar ansvar. En fremstilling slik Heggelund gir, er ingen av delene. Dette fører oss nærmere et samfunn basert på «den sterkestes rett». Skal vi svikte de som trenger oss mest?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.