Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hegnars navngiving umulig å forsvare

Hegnar navngir TV 2-reporter på lederplass. Advokat John Christian Elden mener avgjørelsen er «umulig å forsvare».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Redaktør Trygve Hegnar går på lederplass i Finansavisen i dag ut med navn og bilde på den kvinnelige TV 2-journalisten som skal ha hatt et forhold til en 29-årig terrorsiktet i Oslo.

Hegnar mener journalisten burde vært identifisert for lengst. Han peker på at en rekke kvinnelige TV 2-journalister som følge av anonymiseringen er blitt mistenkeliggjort, med de følger dette har fått for både journalistene og deres ektefeller og samboere.

Elden kritisk

«For å si det forsiktig, er det meget sjelden at TV 2 Nettavisen er så følsom og hensynsfull når det gjelder eksponering av navn», skriver Hegnar i lederartikkelen.

Finansavisens redaktør nektet å svare på spørsmål om hvilke andre kriminalsaker vitners identitet er offentliggjort da Dagbladet.no ringte hans kontor i dag. Han ville heller ikke svare på spørsmål om hvorfor han navngir den kvinnelige TV 2-reporteren som har status som vitne, mens han ikke navngir den hovedsiktede 29-åringen i sin lederartikkel.

Den siktede 29-åringens advokat, John Christian Elden, er kritisk til identifiseringen i Finansavisens leder. Han viser til at reporteren vanskelig kan forsvare seg mot beskyldningene, fordi utskriftene fra avlyttingen som kan kaste lys over saken er taushetsbelagt etter straffeprosesslovens § 216.

- Hegnars avgjørelse er umulig å forstå i et presseetisk perspektiv når ingen med kjennskap til saken hevder at hun har gjort noe galt eller hatt noen kunnskap om ulovlige handlinger eller planer, sier Elden til Dagbladet.no.

- Underlig vurdering

AVSLØRER: Redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen identifiserer TV2-reporteren, som skal ha hatt et forhold til den terrorsiktede 29-åringen, i sin lederartikkel. Det vekker reaksjoner. Foto: Scanpix
AVSLØRER: Redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen identifiserer TV2-reporteren, som skal ha hatt et forhold til den terrorsiktede 29-åringen, i sin lederartikkel. Det vekker reaksjoner. Foto: Scanpix Vis mer

Dagbladets sjefredaktør, Anne Aasheim, er også kritisk til offentliggjøringen av TV2-reporteren.

- Jeg synes Hegnar gjør en underlig vurdering, men det får stå for hans regning. TV2-reporteren har status som vitne i saken. I Dagbladet har vi ikke tradisjon for å tilkjennegi vitner, sier Aasheim til Dagbladet.no. 

Nestleder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag mener Trygve Hegnar påtar seg et ekstremt stort ansvar ved å identifisere TV2-reporteren.

- Det dreier seg om et menneske som verken er mistenkt eller siktet. Jeg synes Hegnar bør lese den nye identifiseringsparagrafen i Vær varsom-plakaten. Den peker på at identifisering krever et berettiget informasjonsbehov, sier Floberghagen.

Kokkvold ønsker debatt

Heller ikke generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet ser at Hegnar  kan gjemme seg bak et «berettiget informasjonsbehov» når han identifiserer TV2-reporteren.

- Hun er ikke siktet, ikke en gang avhørt i saken. TV2 har ikke kunnet gjennomføre en samtale med henne på grunn av hennes situasjon. Det må være lov å vise menneskelige hensyn, sier Kokkvold til Dagbladet.no.

Kokkvold ser likevel at det kommer en presseetisk debatt knyttet til Hegnars argument om at mediene hegner om sine egne, mens de «identifiserer andre over en lav sko».

image: -  Hegnars navngiving umulig å forsvare

- Burde stått fram

– Etter min mening burde TV 2 og den kvinnelige journalisten fra første stund vurdert om ikke det beste hadde vært å stå åpent fram og fortelle sin versjon av det som skjedde. Slik saken har utviklet seg, har det blitt en masse spekulasjoner som ingen er tjent med, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til Journalisten.no.

Også kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden mener TV2-reporteren hadde profitert på å stå fram.

- Jeg tror at åpenhet gagner samfunnet, og det gagner TV 2 og journalisten i denne saken også. Hun kan like gjerne stå fram og fortelle historien. Hva var det egentlig som skjedde her? Det er jo det som er profesjonen hennes også, å fortelle hva som skjer, og denne gangen handler det om henne selv bare, sier Geelmuyden.

- Grunner til ikke å identifisere

I et innlegg på det lukkede presseforumet Normedia slår TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther fast at de som ivrer etter å navngi den omtalte reporteren ikke kjenner alle sakens detaljer, melder Journalisten.no.

- De som følger denne saken tett sitter på flere opplysninger enn det som er kjent offentlig. Det kan derfor være grunner til ikke å identifisere den aktuelle journalisten som de identifikasjonslystne ikke har mulighet til å ta stilling til, sier Årsæther.