<strong>BETALER:</strong> Skihelt og forretningsmann Bjørn Dæhlie opplyser til VG at han betaler rundt tre millioner kroner i året i formuesskatt. Det synes han er for mye. Foto: NTB Scanpix
BETALER: Skihelt og forretningsmann Bjørn Dæhlie opplyser til VG at han betaler rundt tre millioner kroner i året i formuesskatt. Det synes han er for mye. Foto: NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Skatt:

Hei Bjørn! Du synes formuesskatten er uforståelig. Vel. La meg prøve ...

Derfor er den en god idé.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bjørn Dæhlie sier til VG at han synes formuesskatten er uforståelig. La meg derfor forklare:

1) Vi samler inn skatt for å sammen ha forsikringsordninger om noe går galt. Om du blir syk, arbeidsledig, trenger barnehageplass, fødselspermisjon, å gå på skole, høyere utdanning, fødselspermisjon eller barnehageplass.

2) Noen stiller uten staver til start. Om du er barn av foreldre på sosialhjelp - er sannsynligheten 50 prosent høyere for at du selv blir trygdet. Du som er idrettsmann er sikkert enig i at alle bør starte med noen lunde like forutsetninger. Målet bør være at de som ikke selv kan noe for at de starter uten staver skal få staver så de kan gjennomføre løpet og få resultater basert på innsats.

3) For å samle inn skatten mest mulig rettferdig - hvem skal vi samle inn fra? To ting: Vi bør ikke samle inn for mye skatt fra noen så de får en for stor begrensning av frihet i sine liv (det er mer greit å skatte noen om konsekvensen er at de går fra å ha 4 til å ha 3 biler - enn å skatte noen som gjør at de må slutte med den ene hobbyen de bedriver). Ok.

Så nr. 2: vi må ikke straffe innsats og hardt arbeid så det ikke lønner seg. Det som nærmest er et uttrykk for slit og hardt arbeid er inntekt. Da bør vi være litt forsiktige når vi skattlegger inntekten. I andre enden av skalaen - den mest rettferdige skatten - har vi arveavgift. Penger som du ikke trenger å ha gjort en dritt for - men «får» - helt kostnadsfritt - fordi du helt tilfeldig har genetiske bånd til andre mennesker som har jobbet hardt.

Men - for å gi enda flere barnehageplass, en fair start - må vi samle inn mer, ellers må vi kutte hardt. Formuesskatten - (AP har foreslått bunnfradrag på 1,45 mill.) - er nødvendig for å betale forsikringene våre og gi alle staver til start. «Menon» har dessuten undersøkt at kutt i formuesskatten har så og si ingen effekt - det skapes ikke mer arbeid eller verdier av kutt i denne skatten. Så hvorfor skal vi måtte skattlegge inntekt og hardt arbeid mer fordi formuesskatten «må» kuttes?

4) Norge er det landet i verden hvor det er lettest å bli rik. Hvorfor? Vi har også flest millionærer pr befolkning. Hvorfor? Selv om du sikkert trener mye Bjørn, så har Harald Eia laget en veldig bra videofilm om dette som du kan se på når du restituerer deg.

Stor bjørneklem fra Per Anders.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer