DEBATT

Debatt: Tips-saken

Hei igjen, Siv. Loven din har ingen ting med virkeligheten å gjøre

Misnøyen og frustrasjonen i branjen er total.

NEI TIL NY LOV: Alle er misfornøyde, til tross for at du mener dette er til alles beste. Da er det vel på tide å begynne å revurdere ditt syn og innstilling, er det ikke? skriver artikkelforfatteren i dette brevet til finansminister Siv Jensen. Illustrasjonsfoto: Sidsel Jørgensen / Dagbladet
NEI TIL NY LOV: Alle er misfornøyde, til tross for at du mener dette er til alles beste. Da er det vel på tide å begynne å revurdere ditt syn og innstilling, er det ikke? skriver artikkelforfatteren i dette brevet til finansminister Siv Jensen. Illustrasjonsfoto: Sidsel Jørgensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hei igjen, Siv. Først og fremst, takk for at du tok deg tid til å svare meg. Og takk for at dine tanker går til det «beste» for meg. Loven din ser fin ut på papiret og dine intensjoner virker gode. Men den har lite og i verste fall ingen ting med virkeligheten å gjøre.

Nå har servicebransjen hatt tid til å ta innover seg det nye lovverket. Og beskjeden er klar og tydelig fra de største forbundene i landet. Misnøyen og frustrasjonen er total.

De virkelige negative konsekvensene av den nye lovgivningen som jeg peker på i mitt forrige innlegg til deg, «arbeidsgiveravgift og administrasjonskostnader», virker du lite villig til å diskutere. Men det er nettopp disse som krever din oppmerksomhet nå.

Ytterst få arbeidsgivere dekker denne kostnaden. Og de fleste gjør det ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke kan.

Marginene i denne bransjen er meget små for mange aktører, og en uforutsigbar kostnad som gjesten frivillig gir for en god opplevelse, er det fullstendig urimelig å vente at arbeidsgiver skal ta.

Så hva var det som skjedde her, Siv?

Det er sikkert sant at innrapportering av tips til beskatning har vært for dårlig. Få eller ingen gjorde det. Med dagens betalingsteknologi var det vel ingenting som lå i veien for at dette kunne skjerpes inn, var det vel ?

Hva var problemet med at servicebedrifter åpnet for å bistå skatteetaen med bedre innsyn og oversikt ? I skattedirektoratets egen omtale av loven i forkant ble det grundig påpekt at det ville medføre store økonomiske og administrative konsekvenser for arbeidsgivere å rapportere dette nøyaktig, og at arbeidsgiveravgiften i praksis vil bli belastet de ansatte. Likevel valgte dere å la loven tre i kraft. I høringsrunden fikk dere nok av innspill på hvilke negative konsekvenser dette kunne ha for bransjen. Det ble påpekt at ytterligere en konsekvensutredning burde finne sted. Likevel presset dere loven igjennom.

Så hvor står bransjen nå Siv ? Alle er misfornøyde, til tross for at du mener dette er til alles beste. Da er det vel på tide å begynne å revurdere ditt syn og innstilling, er det ikke?

Fellesforbundet varsler på sin side nå rettslige steg for å sikre at arbeidsgiveravgiften havner på arbeidsgiver. Vinner de, vil de fleste arbeidsgivere nekte de ansatte å ta imot tips for å sikre videre drift og stabilitet. Og arbeidstager taper.

Vinner NHO, blir arbeidsgiveravgiften trukket av tipsbeløpet. Og arbeidstaker taper.

Høysterettsdommen fra Theatercafeen går hånd i hånd med denne loven, og blir i dag tolket for det den er verdt. Og arbeidstakeren står som den store taperen!

Jeg har to oppfordringer jeg ønsker å formidle:

Den første er til Fellesforbundet og NHO. Slutt fred! Det er nok argumentkasting på tvers av deres forbund nå. Det dreier seg ikke om hvem som skal bære AGA. Dette dreier seg om å finne en bedre løsning på beskatning av tips. Det dreier seg om at dere sammen klarer å rette fokus mot regjeringen for å reversere denne loven, mens det fortsatt er dyktige og villige mennesker igjen i bransjen. Den veien dere er på vei ned nå, er en blindgate for oss arbeidstakere og en stor byrde og hodepine for arbeidsgivere.

Den andre er til deg, Siv. Folk flykter fra bransjen, og arbeidsgivere står fortvilet og roper etter arbeidskraft. Jeg får flere meldinger enn jeg orker å nevne fra mennesker som takker meg for engasjementet, men nå velger å finne et annet yrke.

Du har myket opp flere grupper som mottar naturalytelser, men helt glemt oss i servicebransjen. Kom oss i møte med dialog nå. Jeg ønsker å belyse for deg og ditt parti hvordan loven i dag praktiseres hos store og små aktører i bransjen.

Det finnes flere og bedre måter å skattelegge tips på, Siv. Gi meg 30 minutter av din tid, så jeg kan vise deg hva jeg mener.

Tipskulturen i Norge endrer ikke karakter, og sommersesongen kommer raskt på oss med en flom av turister. La oss sammen sørge for at servicefolket står klart og tar den imot med stort smil!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer