Debatt: Barnevern

Hei Ropstad!

Det er vi som har skoa på og vi vet hvor de trykker! Vi syns at rammene er for trange – skoa er for trange – og vil ha flere stillinger til barnevernet!

MER TID: Det stilles høye faglige krav til Barnevernet på et spekter av områder. Helsetilsynets ferske rapport finner både god praksis og mangler. Kjell Ingolf Ropstad mener at vi trenger mer kompetanse – vi sier at vi trenger mer tid, skriver innsender. Foto: Siv Johanne Seglem
MER TID: Det stilles høye faglige krav til Barnevernet på et spekter av områder. Helsetilsynets ferske rapport finner både god praksis og mangler. Kjell Ingolf Ropstad mener at vi trenger mer kompetanse – vi sier at vi trenger mer tid, skriver innsender. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer
Meninger

Vi ser i Dagbladet 27. februar at du har tenkt på utfordringene i barnevernet og lanserer fem grep for å bedre situasjonen.

Ole Mikalsen.
Ole Mikalsen. Vis mer

Takk for det, men vi barnevernsansatte hadde ventet oss noe bedre. Vi har hatt en aksjon i snart to måneder nå, #HeiErna, der vi sier at den store utfordringen er at vi er for få hender.

De første svarene fra regjeringshold var at dette ikke ligger på deres bord. Ansvaret ligger i kommunene. Du reiste likevel til Stavanger og møtte noen av oss.

Nå når du har fått tid til å tenke deg om, hvorfor vil du ikke snakke med oss lenger? Til Dagbladet-journalisten sier du ingenting om stillinger, du bare overser oss barnevernsansatte.

Ropstad, vi er sikkert enige om at det kommunale barnevernet har en kompleks jobb. Ikke to dager er like. Vi treffer mange barn og familier når de har det som mest vanskelig.

Alle lykkelige familier likner hverandre, hver ulykkelige familie er ulykkelig på sin egen måte, skrev Tolstoj.

Det stilles høye faglige krav på et spekter av områder. Helsetilsynet la tidligere i år fram en rapport etter en gjennomgang av 106 alvorlige barnevernssaker. De skulle særlig se på kvaliteten i vurderingene. De finner både god praksis og mangler, blant annet i hvordan samtaler med barn blir skrevet ned og tatt hensyn til i den videre saksgangen.

Her har du og vi to forskjellige syn på sakene. Du mener at vi trenger mer kompetanse – vi sier at vi trenger mer tid.

En annen utfordring du tar tak i, er gjennomtrekken av ansatte i barnevernet. Jeg har noen ganger inntrykk av at kommunalt barnevern byr på rekrutteringsstillinger til mindre krevende og ofte bedre betalt arbeid.

Jeg har sett nyutdannede barnevernsarbeidere, ofte rett fra skolen, møte hverdagen og starte jobben. Noen søker videreutdanning, og ofte er det da bare å fastsette tid for avskjedsselskapet. De har hatt noen år med høyt arbeidspress og følelsesmessig utmattende generalistarbeid og stiller først i køen til stillinger andre steder.

Det er vi som har skoa på og vi vet hvor de trykker! Vi syns at rammene er for trange – skoa er for trange – og vil ha flere stillinger til barnevernet! Du tilbyr skokrem og pussesaker. Det holder ikke Ropstad!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.