Hei, serru

NRKs egen revyhistoriker Andreas Diesen har nok en gang fått spillerom til å øse av sine revykunnskaper og NRKs eget rikholdige arkiv, og ut er kommet serien «Revyhuset Edderkoppen/ABC».

Første program av tre om Leif Justers gamle revyteater ble sendt på NRK1 i går. Diesen er flink til å fortelle og binde sammen. I går fortalte han om Edderkoppens tilblivelse under krigen samt viste et knippe utvalgte numre fra 1942 og fram til seint 50-tall. Slike opptak er søt erindring for mange, men de forteller også noe mer: at hver tid har sin humor og at man neppe kommer utenom revyscenen når man skriver et folks mentalitetshistorie. Humoren rommer det meste - på godt og vondt.

Andreas Diesen bød på gjensyn med Juster og ekteparet Diesen, med Rolf Just Nielsen, Unni Bernoft, «Blipp Blopp», «Hoppla vi bor», Edderkoppens åpningssang «Lite, men godt» og mye, mye mer. Han kunne godt stilt noen flere spørsmål og fortalt mer om teatrets vilkår under krigen, men alt i alt et veldreid program.

Det samme var Katrine Sæveruds portrett av kunstinvestor og ekspert Haaken Christensen i kulturprogrammet «Arena» på TV2. Det ble et nærgående, spennende og friskt bilde av en høyst original person. Christensen er neppe den enkleste å tv-portrettere, men Sæverud & co. løste oppgaven forbilledlig. Møtet mellom den gamle, tilkneppede kunstkoryfeen og de unge, uspolerte kunststudentene ble både gøyalt og interessant fjernsyn.