PUSS PUSS: Mina Gerhardsen er lei av at verden forteller jentene hennes at de skal være søte og rosa, selv når de pusser tennene. Foto: Tarjei E Krogh/Samfot/NTB Scanpix Innfelt: Faksimile, solidox.no
PUSS PUSS: Mina Gerhardsen er lei av at verden forteller jentene hennes at de skal være søte og rosa, selv når de pusser tennene. Foto: Tarjei E Krogh/Samfot/NTB Scanpix Innfelt: Faksimile, solidox.noVis mer

Hei, Solidox! Kan jeg få tannkrem til barn?

Verden forteller jentene mine at å være søt er viktigst og at rosa er tilbudet de får.

Meninger

Denne uken svarte jeg på en undersøkelse om barnetannkrem. Det er sommertid og jeg satt og surra på mobilmail og hadde slikt å gjøre. Skjønte at det nå er Solidox som kommer med ny tannkrem for barn. Eller ikke for barn, viste det seg, men for jenter eller gutter. Den nye tannkremen skal komme i to design for jenter og to for gutter, sto det i omtalen. Solidox fortsetter derfor linjen fra dagens produkt, der gutter får blå tannkrem med den skumle dinosauren Tannus, mens jentene får en rosa utgave med det søte rådyret Pusseline.

Jeg kjenner at jeg er lei. Hvorfor kan vi ikke få en barnetannkrem som er for barn? En som passer til både gutter og jenter? Hvorfor skal jentene bare tilbys søtt og rosa og gutta bare tøft og blått? Som mamma til to jenter blir jeg oppgitt over at vi skaper så små rom for ungene. Spekteret blir så lite. Det krever mye av oss foreldre for å være motvekt mot denne rosa bølgen. Jeg prøver å fortelle jentene mine at snill og smart er det viktigste. Jeg sier at de er sterke og modige og jeg heier alt jeg kan på at de skal klatre i trær eller andre ting som er litt høyt og passe farlig. Men verden forteller dem at å være søt er viktigst og rosa er det tilbudet de får.

Solidox er ikke alene. Hadde de vært det hadde det jo ikke vært noe problem. Men barneavdelingene er delt i to nå, enten vi er i lekebutikken eller klesbutikken. Sykler og ski er i blått eller rosa, til nød svart eller lilla. På pakningen til Gjendes barnekjeks står det om trollgutten som elsker å leke i skogen og trolljenta som pynter seg. Til og med nattasangbøker og bibler finnes nå i henholdsvis jente-og gutteutgave. Selvsagt med klar fargeveileder.

Vi som vokste opp på syttitallet med kortklipt og praktisk hårklipp, klær i oransje og brunt og Lego som var Lego for alle barn, trodde kanskje at likestillingsjobben var gjort. Vi tok feil. Den jobben er langt fra fullført. Isteden ser vi endring i feil retning. Det er mange ting som er viktig for likestilling. Samtidig er det er summen av ting som betyr noe. Og hvis man mener likestilling er viktig, må det være viktig hver gang, ikke bare av og til. Derfor velger jeg å be Solidox om å lage en tannkrem for barn. Ikke for jenter eller for gutter, men for barn.