Hei sveis!

Platinaplate i går og konsert i Oslo Konserthus i kveld. Og så Skien i morgen. Det er Smokies påskudd for en svipptur til Norge denne gangen. De har vært her så ofte at de er kommet ut av tellinga.

Norge har vært «smokiefisert» siden 1975, da alle fulgte oppfordringen i «Lay Back In the Arms of Someone». Få har solgt like mange plater som Smokie her i landet, og få kan matche deres innsats for salget av hjemmepermanent. Besetningen har variert veldig gjennom åra, men sveisen er den samme. Musikken også.

- Kaffe! sier Mike. - Cappuccino, sier Terry. - Mineralvann, sier resten.

- Men klokka er over 12! Jeg har hørt at dere begynner å drikke gin og tonic ved 11-tida...

- Det var før, det, gliser gutta og dumper ned i barstolene på SAS-hotellet.

Fire tiår

Så har helseapostlene også innlemmet Smokie i sine rekker. Her sitter de, iført Helly-Hansen og Versace, Armani og Hard Rock Café-klær. Det er lite som minner om puddelpopgutta fra Yorkshire i kelnerjakker, «bolebukser» og røde lærslips. Ja, reint bortsett fra håret, da. Ellers ser de ut som en gjeng britiske turister i 40- 50-årsalderen. Bare mindre høyrøstede og langt mer edru. Og så klager de ikke over ølprisene. Kan det være i glede over platinatrofeet de nettopp har fått overrakt for plata «Uncovered»?

- Ja, det er det fjerde tiåret på rad vi får platina i Norge. Veldig trofaste fans. De kommer på konsertene, år etter år. Mange kjenner vi igjen fra konsert til konsert. Skulle jeg stå fast på teksten, kan jeg bare titte ned på første rekke, sier Mike.

- Det er rørende hvor mye penger folk bruker på oss. Vi setter noen av de ivrigste på gjestelista, så de ikke blakker seg helt.

- Kanskje bør dere dele ut set-listene til publikum?

- Det måtte vi gjøre i Kina nylig. De var vel redde for at vi skulle komme med systemkritikk... Men du finner ikke mye av det i våre tekster, fastslår Terry, Smokie-veteranen.

Da de kom til Kina, var det få som hadde hørt om dem, og ingen ante hva de sang om, men innen de dro hjem, var landet nærmest «smokiefisert», skal vi tro gutta.

Strykere

Norge har de gjestet så mange ganger at de har sluttet å telle.

- Hammerfest, Tromsø, Namsos! Vi har spilt der. Fantastisk natur der oppe. Nesten like pent som hjemme i Yorkshire, mener Terry. Han bor like ved konstabel Rowan i «Med hjartet på rette staden» og ser Claude Greengrass på puben rett som det er.

I kveld er Smokie på plass i Oslo Konserthus, og i morgen står Skien for tur.

- Det blir først en avdeling fra «Uncovered», så en pause, før vi klemmer til med våre gamle hits. Vi har med en strykekvartett også. De har fått høre låtene de skal være med på, men de vet ikke hvor udisiplinerte vi er, ler Terry, som lover å komme tilbake neste år.

<B>HÅRREISENDE FRISYRER: </B> Smokie utgjøres i dag av (f.v.): Mick McConell, Martin Bullard, Terry Uttley, Mike Craft og Steve Pinell. - Det er slutt på gin og tonic før lunsj, sier gutta.