Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hei, tjukka! Bli med på TV!

Svenskene ante ikke hva de satte i gang med «Robinsonekspedisjonen». TV-kanaler verden over går nå fra vett og forstand i jakta på en bit av suksessen som heter virkelighetsfjernsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et TV-selskap i Tyskland leter nå etter overvektige deltakere til serien «Big Diet». De skal slanke seg gjennom 13 episoder. Trøstespiserne sparkes ut en for en, vinneren får sin tapte vekt i gull.

Som i seriens forbilder fra såkalt virkelighetsfjernsyn blir deltakerne plassert på et avsondret sted mens innspillingen foregår. I «Big Diet» er det ikke snakk om noen robinsonsk sydhavsøy, men et nedlagt treningssenter med TV-kameraer i alle kriker og kroker.

Mellom treningsapparatene står overfylte kjøleskap og bugnende bord med kaker, pølser, paier, iskrem og annen fy-mat for feitinger. «Big Diet» er ikke noe teselskap, nei. Her skal deltakerne utstå de verste kvaler og fristelser på sin vei til vekttap, berømmelse og rikdom.

Den som har mistet minst vekt når uka er omme, kastes like tjukk - og til spott og spe - ut av huset, helt til én vinner står igjen. Med like mange kilo rent gull som han eller hun har slanket vekk.

Seerrekord

Dette er det siste, men slett ikke verste, eksemplet på den nye farsotten som rir internasjonal TV-verden for tida.

Det har gått liknende «dramaer» fra «virkeligheten» på mindre kanaler i årevis: MTVs «The Real World», der mennesker som ikke kjenner hverandre, blir plassert i et hus med døgnkontinuerlig kameraovervåking, er nå inne i sin niende sesong.

Men det er først i år at det har tatt skikkelig av. Det skjedde da svenskenes «Robinson» ble laget i amerikansk versjon av storkanalen CBS, med navnet «Survivor», og nådde seertall på 50 millioner.

Nå kappløper alle TV-selskaper mot samme mål, som er å lage en enda mer spennende og spektakulær serie i samme sjanger.

En av CBS's egne oppfølgere heter «Race Around the World»: Åtte par blir sendt jorda rundt i 30 dager. På hvert stoppested må de løse forskjellige oppgaver. De som ikke henger med, blir sendt hjem etter som serien skrider fram. Vinnerne er det paret som kommer tilbake til startpunktet i New York.

Et annet parprogram er «I Do, I Don't», der brudepar stoppes på vei til bryllupet sitt i Las Vegas, med spørsmål om de er villige til å gjennomgå en test i TV-studio, foran publikum, for å finne ut om de er skapt for hverandre.

Premien er gratis bryllup og bryllupsreise, episodene avsluttes med at seerne stemmer over parets sjanser for å holde sammen til døden skiller dem ad.

I «Chains of Love» lenkes en person sammen med fire andre av motsatt kjønn - morsomt å se hvordan det går - og i «Jailbreak» plasseres ti deltakere i et fengsel og overvåkes døgnet rundt mens de forsøker å rømme. Førstemann ut vinner over én million.

Feilgrep

Det verste eksemplet, «Confessions», ble tatt av plakaten mandag, etter bare to episoder:

Den amerikanske kanalen Court TV viste en serie med videoer fra politiets avhør av voldsforbrytere som tilsto. Politiets avhørsvideoer er offentlige dokumenter i USA, straks rettssaken er over. Så her satt de verste voldsmenn som tenkes kan, for åpent kamera, og fortalte hvordan de voldtok, knivdrepte og parterte sine ofre.

Serien hadde ingen programleder, ingen kommentator eller debattpanel.

- Sorry, det var et feilgrep, sa kanalens sjef Henry Schleiff etter at voldsomme protester tvang ham til å stoppe programmet.

Fox TV fant også ut at det var feil å sende serien «Plastic Surgery Nightmares», særlig etter at kanalen fikk en bøtte full av kritikk etter en skandale i «Who Wants to Marry a Multi-millionaire?».

Farlig ferd

Det vil garantert komme flere feilgrep. Størst fallhøyde - bokstavelig talt - har den kommende amerikanske serien «Destination Mir».

Et dusin deltakere samles på en russisk rombase for å trenes opp til å bli astronauter. Hver uke blir den svakeste av dem sendt hjem av rom-eksperter, helt til én står igjen. Han eller hun får bli med en tur opp til romstasjonen Mir og tilbake.

Farlig?

- Well, her er det snakk om å gi en unik sjanse til en helt ordinær amerikaner, sier produsent Mark Burnett - som også laget «Survivor».

Dessuten er deltakerne forsikret hos Lloyd's.

Sjenerøs vinner

Men det kan ende godt også, som i den britiske versjonen av «Big Brother» - den største suksessen innen virkelighetsfjernsyn, ved siden av «Survivor».

I denne serien, som går i flere land, plasseres deltakerne i samme hus og overvåkes dag og natt i tre måneder. Hver uke velger beboerne to kandidater som TV-seerne stemmer over. Taperen flytter ut.

Nå er serien over i Storbritannia, med seerrekord som resultat. Og ikke bare det:

Seriøse kommentatorer melder om et vendepunkt i britenes syn på lesbiske kvinner, etter at en tidligere nonne - nå samboende lesbe - ble publikums yndling og var med helt til finaleomgangen. Det hjelper også mot eventuelle kritikere at vinneren, Craig Phillips, donerte hele premien på én million kroner til hjerte- og lungeoperasjon for en venninne med Downs syndrom.

- Craigs sjenerøsitet var en flott slutt på en rørende, spennende og fenomenal «live»-TV-begivenhet, sa Tim Gardam, programsjef i Channel Four.

Satirisk film

Men om det er aldri så rørende, så fortsetter kritikken av virkelighetsfjernsyn med full styrke.

Over nyttår kommer kinofilmen «Series 7», en mørk satire over «Survivor» og «Big Brother». Den henter handling fra en nær framtid der seks mennesker blir valgt ut til å delta i TV-programmet «The Contenders». Utstyrt med skarpladde våpen - og hver sin kameramann - går de på by'n for å spore opp de andre deltakerne. Og drepe dem. Den som overlever til siste episode, vinner en haug med penger.

Blir det en kinosuksess, som ryktene bærer bud om, betyr ikke det noen revansj for kritikerne av for eksempel «Big Brother» i Storbritannia. Channel Fours datterselskap Film Four har allerede sikret seg de britiske rettighetene til, og inntektene av, filmen.

BIG DIET: I den tyske serien «Big Diet» konkurrerer feite folk om å slanke seg mest.