TØFFE JENTER: ««Billig» og «pulbar» – #metoo kom aldri til skolegården» skrev fjortenåringene Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund i et innlegg på Aftenpostens Si ;D-sider mandag. Det er grunn til å tro at mange vil gå bak deres parole i 8. mars-toget i Oslo i år. Onsdag ble de invitert til Stortinget. Foto: NTB Scanpix
TØFFE JENTER: ««Billig» og «pulbar» – #metoo kom aldri til skolegården» skrev fjortenåringene Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund i et innlegg på Aftenpostens Si ;D-sider mandag. Det er grunn til å tro at mange vil gå bak deres parole i 8. mars-toget i Oslo i år. Onsdag ble de invitert til Stortinget. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ukas utspill:

Heia fjortisene! De er jentene som nekter å bli kalt for hore

Ella, Ellisiv og Ea mobiliserer til 8. mars-toget.

Kommentar

«Å leve i et samfunn hvor du blir kalt «hore» eller «fitte» hver dag, er ikke å leve i et likestilt samfunn.»

Det skrev fjortenåringene Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund i innlegget ««Billig» og «pulbar» – #metoo kom aldri til skolegården» i Aftenpostens Si ;D mandag. Responsen har med sterk kraft vist at et oppgjør med seksuell trakassering blant unge har vært etterlengtet av mange.

To av de tre jentene opplevde å bli kalt «hore» allerede på barneskolen. Det har i lang tid vært et av de mest brukte skjellsordene i enhver skolegård. Disse jentene nekter å finne seg i det. Utspillet har satt problemet på den politiske dagsorden i rekordfart.

Ella, Ellisiv og Ea har gjentatte ganger meldt fra til lærere om det de mener er seksuell trakassering i skolegården, men føler ikke at dette er blitt tatt på tilstrekkelig alvor. På norske skoler er slik oppførsel så vanlig at det blir bagatellisert, sett på som normalt hos gutter og i noen tilfeller får jentene beskjed om å tilpasse antrekk og oppførsel etter det.

Som jentene skrev: De nekter å godta dette som sin hverdag. Heia dem!

Innlegget ble spredd raskt i sosiale medier – og ble plukket opp av politikere fra flere partier. Onsdag ble jentene invitert til Stortingets spørretime for å overvære hvordan regjeringen ble spurt om problemet av SV, Arbeiderpartiet har stilt skriftlig spørsmål og flere statsråder fra Høyre har hyllet dem. Likestillingsombudet har påpekt at voksne får sparken for slik oppførsel og invitert de tre fjortisene til møte for å få innspill til sitt arbeid.

Utspillet vil altså bli fulgt opp videre – forhåpentligvis også med konkrete tiltak.

På Youngstorget i dag skal jentene holde appell før 8. mars-toget og gå bak parolen de selv har foreslått: «Jeg går på skole, ikke kall meg hore – stopp sexismen».

På samme måte som de såkalt skamløse jentene gjorde i fjor: Når velformulerte unge selv setter egne problemer på agendaen, gjør de det med en naturlig autoritet. Det skaper gjennomslag. Vi har ikke likestilling i skolegården ennå, men jenter som dette gir jammen grunn til å håpe at verden går framover likevel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.