ENGASJERT: Gunhild er rett person til rett tid, skriver artikkelforfatteren.
ENGASJERT: Gunhild er rett person til rett tid, skriver artikkelforfatteren.Vis mer

Heia Gunhild!

Vi bør være stolte over å ha fått en «miljøkronprinsesse».

Debattinnlegg

Hvis man legger til side dokumentasjonen på at Gunhild Stordalen er «Norges mest forurensende kvinne», bør man spørre seg: Hvem andre er det som snakker med verdenseliten? Miljøvernere flest når ikke engang frem til døra.

Er persondyrkingen en nødvendighet for å fronte store saker i vår tid, og nekter «islandsgenserne med palestinaskjerf» å innse dette? Siste miljøprofil vi hadde i Norge var Fredrik Hauge, og han ble lyttet til. Han revolusjonerte miljøkampen på sin måte og samarbeidet med industrien. Noen må gå i krig, og noen må gå i dialog. Klarer Gunhild å fylle et tomrom i miljøkampen og dermed komplettere den? Er det viktigere at hun skaper dialog med forurenserne, før hun eventuelt svinger pisken? Kan hun klare mesterstykket å lage økologisk omelett uten å knuse eggene?

Er Gunhild og Petter mestere i å skape oppmerksomhet og i posisjonering, og triller de pressen rundt lillefingeren? Er de dyktige til å skape en halvt profesjonell og halvt personlig heiagjeng? Svaret på disse spørsmålene gjør at jeg synes Gunhild gjør en god jobb, inntil det motsatte er bevist. Hun er bare i startgropen.

Jeg anser det som en selvfølgelighet at Petter og Gunhild ydmykt endrer sine klimasynder, selv om hele «imperiet» er bygd på folks klimaforurensende reisevirksomhet. Det er lov å endre seg underveis. Dette klarer de. De må ikke gjøre en PR-brøler ved å fremstå som hevet over andre og enhver kritikk.

Utover dette heier jeg Gunhild frem som Norges nye «kronprinsesse»! Vi bør være stolte over å ha fått en «miljøkronprinsesse»! Gunhild er rett person til rett tid. Gunhild mestrer ikke bare verdensarenaen. Hun har tilmed bygd seg en! Ut over dette er Gunhild antagelig akkurat som oss andre: Den evige indre krigen om hvor mye man er villig til å gi slipp på av goder for å hjelpe miljøet. Det er ikke noe guddommelig over dette.

Gunhild er blitt anklaget for å «agere som miljøhelt». Dette er feil. Gunhilds miljøengasjement går tilbake til hennes ungdomstid på Kongsberg. Gunhild var usedvanlig tidlig usedvanlig engasjert i miljøsaker. Det la jeg merke til som et tidligere aktivt medlem av byens Natur & Ungdom-lag. Visst er hun ekte og visst skal hun få blomstre! Jeg kjenner også en annen side ved hovedpersonen: Hun er mer intelligent enn de fleste synes å tro, og har en stålvilje verdig en toppidrettsutøver. Derfor tror jeg på henne.

For ordens skyld: Jeg er ikke blitt bedt om å skrive dette innlegget, jeg har aldri vært på Stordalens 16. mai-fest og jeg har kun hilst på Gunhild én gang de siste 20 år.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.