KOMMENTARER

Heia kommunen!

Stortinget har noe å lære av lokalpolitikken. Norske kommuner fikser det umulige når de må.

APPLAUS: Mange norske kommuner gått til verket og tatt lederskap i flyktningdugnaden. Her fra et møte om flyktningsituasjon i regi av KS. Foto: NTB Scanpix
APPLAUS: Mange norske kommuner gått til verket og tatt lederskap i flyktningdugnaden. Her fra et møte om flyktningsituasjon i regi av KS. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Å høre regjering og storting snakke om asylstrømmen til Norge, er til tider som å være inne i et kommentarfelt uten moderering. Her blandes terror, kriminalitet, velferd, bistand, sikkerhet og anekdotiske bevis om integrering i en salig smørje. I ukevis kjeklet man om et forlik, hvor alle disse hensynene skulle innlemmes, og hvor et regjeringsparti først ikke ville være med, men så ville likevel. Det var en farse i en alvorlig tid.

I en akutt situasjon, som statsminister Erna Solberg selv betegner som en krise, benytter mange sjansen til å posisjonere seg frem mot stortingsvalget i 2017. Det er ikke deres stolteste øyeblikk.

Imens har norske kommuner gått til verket og tatt lederskap. Det har de vært pent nødt til siden asylstrømmen det snakkes om i teorien og ideologien på Stortinget, faktisk er mennesker som med ett står der og trenger tak over hodet. Kommunene har ikke hatt luksusen å tenke høyt i Dagsnytt Atten om hvorvidt norsk asylpolitikk er bærekraftig på lengre sikt, og hva med IS og hva med Schengen og hva med flyktningkonvensjonen?

Mens rikspolitikere har pyntet seg med storpolitikk, har kommunene måttet brette opp ermene og skaffe husly, etablere tiltak og drive omsorg, uavhengig av bekymrete leserinnlegg, meningsmålinger og anonym sjikane. Hadde Josef og Maria kommet til en norsk kommune, ville de ikke blitt henvist til en stall. Det ville vært rom på herberget, eller i det minste en idrettshall. De ville fått helsesjekk og kurs. Enkelte kommuner er kanskje for små, men de fleste er store nok til å ta ansvar når det gjelder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer