Heia Norge!

Intoleranse, egoisme og fremmedhat ble styrende elementer i den danske politiske debatten etter ti triste år med borgerlig regjering.

BITTER ERFARING: «Jeg håper for Norges skyld at velgerne den 9. september besinner seg, og ikke stemmer inn et flertall bestående av de borgerlige og Fremskrittspartiet. Jeg taler av bitter erfaring som danske», skriver artikkelforfatteren. Siv Jensen (Frp)  (t.v.) og Erna Solberg (H)  under en partilederdebatt på TV2. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BITTER ERFARING: «Jeg håper for Norges skyld at velgerne den 9. september besinner seg, og ikke stemmer inn et flertall bestående av de borgerlige og Fremskrittspartiet. Jeg taler av bitter erfaring som danske», skriver artikkelforfatteren. Siv Jensen (Frp) (t.v.) og Erna Solberg (H) under en partilederdebatt på TV2. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

Jeg håper for Norges skyld at velgerne den 9. september besinner seg, og ikke stemmer inn et flertall bestående av de borgerlige og Fremskrittspartiet. Jeg taler av bitter erfaring som danske.

Norge er et land som er kjent som et fredselskende land med stor grad av toleranse - det samme var Danmark inntil 2001. Fra 2001 til 2011 hadde vi ti triste år, med en borgerlig regjering der Dansk Folkeparti (= Fremskrittspartiet) var støtteparti.

Intoleranse, egoisme og fremmedhat ble styrende elementer i den danske politiske debatten. Ulikheten økte, en lang rekke politiske tiltak rettet mot innvandrere rammet de svakeste sosiale grupper i Danmark, og en stor gruppe av fattige oppsto. Hver gang Dansk Folkeparti skulle stemme for en finanslov eller annet, skulle de til gjengjeld ha innstramminger på innvandringsområdet.

Vi gikk med i en angrepskrig på falske premisser i Irak, gikk med i krigen mot terror i Afghanistan, vi fikk Muhammed-krisen, og det sprang ut av en økende intoleranse og frykt for islam. Polariseringen i det danske samfunnet har blitt større, innvandringsdebatten mer grov i tonen, og selv partier på venstrefløyen forsvarer nå innstramminger på innvandringsområdet som er på kant med menneskerettighetene.

Danmarks status i utlandet er voldsomt degradert, noe som næringslivet også merker og kritiserer, og man må i dag være mer forsiktig med å fortelle at man er fra Danmark når man er i utlandet. Hvis jeg reiser i muslimske land, sier jeg at jeg kommer fra Skandinavia eller fra Norge.

Den status i utlandet som Danmark hadde tidligere, tok det årtier å bygge opp. Det tok bare noen få år i rive ned.

Jeg vil inderlig håpe at det fortsatt framover vil være et nordisk land med såpass politisk anstendighet, toleranse og åpenhet, at Norden fortsatt kan stå for fred, menneskelighet og toleranse. Det er opp til de norske velgere å bestemme det den 9. september.

Heia Norge!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.