SLÅR TILBAKE: - Vegard Harsvik har bestemt seg for at den beste måten å finne ut hva Høyre mener om forskjellige saker er å se på hva de gjør i Sverige, skriver artikkelforfatter Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SLÅR TILBAKE: - Vegard Harsvik har bestemt seg for at den beste måten å finne ut hva Høyre mener om forskjellige saker er å se på hva de gjør i Sverige, skriver artikkelforfatter Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Heia Norge!

Det er vel bedre å argumentere mot det partiet faktisk mener enn hva Harsvik mener Høyre burde mene?

HØYRE: Vegard Harsvik fortsetter sin kampanje mot Høyre i et innlegg i Dagbladet. Han har hardtslående bevis! Det viser seg at undertegnede har sagt at det som skjer i Sverige er interessant. Han kan helt sikkert dokumentere at også andre Høyre-folk har snakket med svensker. Og mye spennende skjer i utlandet, inkludert Sverige. Hva er så problemet med det Harsvik skriver og hvorfor kaller vi det konspiratorisk og tynt?

Jo, Harsvik har bestemt seg for at den beste måten å finne ut hva Høyre mener om forskjellige saker er å se på hva de gjør i Sverige! Altså ikke ved å se på hva vi fremmer på Stortinget, hva som står i vårt program eller hva vi sier. Dette resonnementet bygger han på flere forvrengninger. Noen av dem dreier seg om Sverige, for eksempel at den borgerlige Alliansen skal ha lurt den svenske befolkningen til å stemme på dem. Ikke bare var Alliansen svært tydelig på hva de ønsket å gjøre før valget, men de dumme svenskene lot seg altså lure også en gang til. De gjenvalgte regjeringen. Men det aller mest merkelige med Harsvik er at han konsekvent ser bort fra hva Høyre selv har sagt og ment. I stedet finner han opp standpunkter som han håper Høyre vil gå inn for og argumenterer mot dem.

For eksempel peker han på at noen i Høyre har tatt til orde for å gi skattelette til de som er i jobb etter modell av det svenske jobbfradraget (et forslag han for øvrig gjengir helt parodisk). Det stemmer jo, men Høyres politikk er det ikke. Det er å øke minstefradraget for alle. Det er vel bedre å argumentere mot det partiet faktisk mener enn hva Harsvik mener Høyre burde mene?

Boka har dessuten flere faktafeil, men det største problemet er likevel at han tolker alt i verste mening. I Høyres bok om mangfold og maktspredning skrev Erna Solberg: «Høyres mål er et helt annerledes samfunn: Et samfunn med maktspredning og mangfold. Et samfunn der mennesker får muligheten til å ta i bruk sine egne ideer og sin egen skaperkraft».

Av dette gjengir Harsvik bare aller første setning - altså at Høyres mål er et annerledes samfunn. Deretter bruker han dette som sannhetsbevis for at Høyre egentlig har en skjult agenda om et radikalt annerledes samfunn. Det er politiske knep på barnehagenivå.

På lederplass 1. mars skriver Dagbladet at Høyre bør innrømme at partiets politikk har konsekvenser. Ja, naturligvis er det riktig. Men det er ikke slik at venstresiden sitter med fasiten på hva Høyres politikk egentlig er.