KOMMENTARER

Norsk arbeidsliv og EØS:

Heia politisk ingeniørkunst

Det går an å stoppe sosial dumping og dårligere arbeidsforhold uten å skrote EØS. Det gjelder å snu utviklingen før noen velter den overende, skriver Geir Ramnefjell .

ET GLASS VANN? Sosial dumping er et anerkjent problem, og både høyre- og venstresiden er enige om at et organisert arbeidsliv er et gode for samfunnet. Her er Solberg og Støre fanget i et øyeblikk av rørende samhandling. Foto: NTB Scanpix
ET GLASS VANN? Sosial dumping er et anerkjent problem, og både høyre- og venstresiden er enige om at et organisert arbeidsliv er et gode for samfunnet. Her er Solberg og Støre fanget i et øyeblikk av rørende samhandling. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

LO-kongressen sparkes i gang i dag. I en valgkampoppkjøring der vi hører om mer eller mindre skatt, innvandring, klimakamp, helse- og skoleprioriteringer, er det en ting som merkelig nok kommer litt i bakgrunnen: arbeidslivsspørsmål. Hvordan arbeidslivet skal innrettes er kanskje den aller viktigste skillelinjen mellom høyresiden og venstresiden i norsk politikk.

Slik har det i grunnen alltid vært, men endringer det siste drøye tiåret har gitt saken fornyet aktualitet. Utviklingen har skjedd i raskt tempo etter EØS-utvidelsen i 2004, hvor Norge fikk tilgang på et stort antall nye arbeidstakere. Det har gitt norsk økonomi fart i en tid med sterk etterspørsel, men har samtidig ført til at det organiserte arbeideslivet i mange bransjer er under sterkt press. Andelen fagorganiserte synker, etterspørselen etter fagarbeidere og lærlingeplasser forsvinner når tilgangen på annen, billig arbeidskraft er stor. Useriøse aktører som tilbyr elendig lønn og arbeidsforhold har florert. For en interessert og dyktig journalist har det nærmest vært nok å sette foten utenfor døra for å fylle avisa med en rekke tilfeller av grov sosial dumping og utnyttelse av arbeidskraft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer