KOMMENTARER

Heia Pussy Riot!

I ei fabelaktig uke for Putin, var det i alle fall én tydelig protest.

IKONISK: Pussy Riots Veronika Nikulshina fikk en dobbel high five fra Frankrikes unge stjerne Kylian Mbappe da aktivistene stormet banen under VM-finalen søndag. REUTERS/Darren Staples
IKONISK: Pussy Riots Veronika Nikulshina fikk en dobbel high five fra Frankrikes unge stjerne Kylian Mbappe da aktivistene stormet banen under VM-finalen søndag. REUTERS/Darren Staples Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Som TV-seer var det søndag vanskelig å forstå hva som skjedde, da fire personer stormet banen i begynnelsen av VM-finalens andre omgang. Aktivistene var kledd i politiuniformer, og Frankrikes Kylian Mbappe ga en av dem, Veronika Nikulshina, en dobbel «high five». Kroatias Dejan Lovren hjalp vaktene med å dra en annen aktivist, Pyotr Verzilov, av banen.

De russiske TV-produsentene forsøkte så godt de kunne å unngå å filme dem, og NRKs kommentator ba på irriterende vis TV-seerne mot slutten av sendingen om sjekke statskanalens nettsider for mer informasjon.

Da hadde Pussy Riot for lengst tatt æren for stuntet, og spredt sitt budskap i sosiale medier. De krever politisk konkurranse, løslatelse av politiske fanger og ytringsfrihet i sosiale medier.

Kollektivet er kjent for å bruke punk, kunst og performative aksjoner for å protestere mot president Vladimir Putins regime. Da de i 2012 framførte en slags punk-bønn i en kirke, vekket både aksjonen og reaksjonen oppsikt verden over. De to medlemmene Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina ble dømt til to års fengsel, men har etterpå reist verden rundt og satt søkelys på hvordan politiske fanger behandles i straffekolonien i Sibir. Under en aksjon OL i Sotsji ble gruppa banket opp av Kosakk-militsen – og presenterte etterpå bildene derfra i en musikkvideo. De fire aktivistene som stormet banen under VM-finalen er å dømt til 15 dagers fengsel og nektes å delta på idrettsarrangementer. Putin er nok likevel neppe særlig bekymret over søndagens stunt.

De siste dagene har amerikanske og britiske myndigheter konkludert med at russisk etterretning både drev ulovlig innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016 og står bak giftangrepet i England i mars. Men fotball-VM har vært en sammenhengende PR-suksess for Russland, og Donald Trumps besøk og bisarre uttalelser etterpå befester inntrykket av Putin som den sterke mann.

Det betyr imidlertid ikke at protester er bortkastede. Pussy Riot setter søkelys på regimet på en måte som få andre tør og kan.

I går ble Russland dømt i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) til å betale Pussy Riot 37.000 euro for «umenneskeleg behandling» under rettssaken i 2012. EMD mener både at de ikke fikk noen fri og rettferdig rettssak, at dommen var for streng og Russland har krenket aktivistenes ytringsfrihet.

I tillegg fikk Russland kritikk for ikke å ha gjort nok for å etterforske drapet på journalisten Anna Politkovskaja, som avslørte overgrep fra de russiske hemmelige tjenester under krigen i Tsjetsjenia.

I et Russland der opposisjon er livsfarlig og ei tid der USAs president logrer som en hund for Vladimir Putin, er Pussy Riots aktivisme både modig og viktig. VM er over, Pussy Riot fortsetter kampen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer