Heia Sverige

Sverige vant fjorårets nordiske mesterskap i film. Det endelige resultat er ennå ikke regnet ut, men ser ut til å ende på om lag fire millioner. Fire millioner kinobilletter solgt til svenske filmer i Sverige.

Det er over seks ganger flere enn norske filmer solgte i Norge, som var i overkant av seks hundre tusen. Danskene ender på om lag to millioner - og det er dårlig til å være Danmark.

  • Avisene, særlig den du nå leser, blir ofte beskyldt for å svartmale situasjonen for norsk filmbransje.

Sannheten er nok at avisene, i motsetning til bransjen selv, driver med fakta og ikke fiksjon. Og fakta forteller om ett lyspunkt i norsk filmhistorie fra i fjor: «Detektor».

En fattig trøst for nordmenn får være at det er Åse Kleveland som det siste året har ledet Svensk Filminstitutt. De filmene som gjorde det så godt på svenske kinoer i fjor, var riktignok i produksjon før hun begynte, men hun kan godt smile i suksessen:

  • I Sverige har seks filmer gått bedre på kino enn «Detektor» har gjort her hjemme.

Der toppes statistikken av Lukas Moodysons «Tilsammans», som alene har solgt langt flere billetter enn alle de norske filmene. Det samme gjelder «Helsereisen», med Lasse Åberg og Jon Skolmen, mens Suzanne Biers «Livet är en schlager», med manus av Jonas Gardell, ligger på tredjeplass.

Et dusin svenske filmer har passert 100000 i besøkstall. Noen av dem kan også regne med god inntjening fra utenlandske kinoer. «Tilsammans», for eksempel, har solgt 171000 billetter bare i Norge og ville med det fått andreplass i norgesmesterskapet, hvis den var norsk.

  • Danskene hadde ikke de helt store suksessene på hjemmemarkedet i fjor, etter at Lars von Triers «Dancer in the Dark», merkelig nok ikke nådde mer enn 200000 billetter.

Men sju filmer har solgt mer enn 100000 billetter og det vitner om at dansk filmbransje leverer en jevn strøm av filmer som folk vil se.

Og på bortebane er danskene suverent beste nordiske deltaker: «Dancer in the Dark» vant både i Cannes og på European Film Awards, hovedrolleinnehaver Björk er nominert til flere Golden Globe-priser og kan bli med i Oscar-racet.

  • Der er det dessverre lite håp om norsk heder i år.

Skal vi være misunnelige? Nei, vi får glede oss over at vi fortsatt slår dem i langrenn og heller forsøke å lære litt av hva som gjør dem så mye bedre enn oss til å lage film.