Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heia Tippen!

For ikke lenge siden hørte jeg en musiker variere konserten sin med et humoristisk innslag. Han leste opp avsnitt fra en ikke navngitt fotballspillers memoarer. Folk kastet seg rundt på stolene av latter. Dette måtte jo være oppdiktet, men av hvem? Oppdiktet nei, svarte musikeren etter konserten og nevnte boka han hadde lest fra. Den var skrevet av en svært høyt profilert norsk landslagsspiller; en mann som også etter at karrieren på banen er over, holder en høy medieprofil.

FORLEDEN FIKK JEG

kloa i boka til den legendariske keeperen Henry «Tippen» Johansens «På vakt i Norges mål» (1941). For et klenodium, fylt av vakre svart-hvitt-bilder tatt lenge før sportsfotografiet ble mer teknisk perfeksjonert, men også mer sjarmløst. Tippen skriver om «Vålereng-stilen» på 1920-tallet, som «ble til ganske av seg selv ... vi spilte så gnistene spruta ... kraft og fart i angrepene, robust fotball like mot målstengene uten for mange finesser underveis».

KANSKJE VAR NOE

av hemmeligheten at ingen ble kalt ved døpenavn, men Klingern, Jallen, Murern, Røden, Tuben, Balltre, Lørja, Kremen, Gakken, Døttern, Nikken, Vesle-Biggen, Høna og Tippen.

Kapitteltitler som «Farlige forwards jeg har møtt», «Et tragisk selvmål på vei mot Gullpokalen» og «Det knekker et ribbein iblant - » forteller også sitt.

I DENNE BOKA

er seieren over Sverige i 1919 og Danmark i 1929 de store kampene. Hva med bronsekampen? Da Norge slo Tyskland og vant OL-bronse i Berlin i 1936? Påfallende underspilt, boka er tross alt utgitt under den tyske okkupasjonen.

Men les skildringen av veggspillet mellom Reidar Kvammen og Odd Frantzen under seieren over Tyskland:

«Så er det Reidar Kvammen får tak i ballen, får den under kontroll, åler seg framover, dribler tre tyskere etter hverandre med den mest uforstyrrelige mine av verden, leverer til Odd Frantzen, som dribler et par han også og leverer tilbake til Kvammen.»

Denne kombinasjonen skaffet laget «dyrebare sekunders pusterom ... mens tyskerne måtte være i sving for å vinne ballen tilbake». Hva dette handlet om? Ingen bør være i tvil: Hjemmefronten i full aksjon!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media