Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heidi fra Ensamheten

Morsom og sjarmerende dokumentar om en svensk håndbakmester.

FILM: Hva gjør man i Lappland i de lange mørke vinterkveldene? Bryter håndbak, skal man tro denne dokumentarfilmen fra den lille plassen Ensamheten.

For du skal ikke mer enn stikke nesa innenfor døra hos familien Andersson før du blir utfordret. Og heter utfordreren Heidi Andersson, bør du passe deg. For Heidi, 23 år gammel, er verdensmester i håndbak, og har muskler som mang en mann ville misunt henne. (Her kan vi i farten bare minne om en norsk komiker som en gang utfordret en kvinne i håndbak.) Men samtidig er Heidi en ytterst feminin ung kvinne, som pynter seg til VM med gul og blå neglelakk.

Det bor 16 mennesker i Ensamheten, og alle 16 er i slekt. Samholdet er sterkt, noe som kommer tydelig fram i denne livlige dokumentaren. Heidi er en svært reflektert og selvsikker verdensmester, og filmteamet fulgte henne under den knallharde treningen i forkant av håndbak-VM, og ble med på turen til turneringen i Canada.

Ensamheten er styrt som et arbeidskollektiv, men det er ikke noe suspekt i det: Heidis smarte bestefar delte ikke eiendommen på tre sønner, men lot dem overta og drive Ensamheten sammen. Det gikk bedre enn forventet.

Pappa Kent - nesten verdt en dokumentar for seg selv, den mannen - er den viktigste personen i Heidis håndbak-karriere. Han er hennes trener, og følger med på messer hvor folk kan utfordre Heidi mot betaling. Siden idrettsgreinen ikke er anerkjent av det svenske idrettsforbundet, må hun skaffe midler på egen hånd. Da går det an å bryte håndbak på Clas Ohlson-butikker mot køer av gubber i grilldress.

Morsom, innsiktsfull og sjarmerende - sånn skal en god dokumentarfilm være. Og denne er helt på høyde med den norske publikumsfavoritten «Heftig og begeistret».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media