Heidi selger til gull

Bransjeorganisasjonen GGF hevder at VG-lista er troverdig. Likevel har countrystjerna Heidi Hauge (33) solgt 50000 cd-plater - uten å komme inn på lista.

Andre artister selger en femtedel, og likevel oppnår de pene plasseringer på «Norges offisielle salgsliste» .

- Jeg reagerer når jeg ser at Postgirobyggets siste plate, som har ligget flere uker på VG-lista, bare har solgt halvparten av min siste cd. Da er det noe som er feil. Jeg synes det er urettferdig, sier den syngende firebarnsmoren fra Skien.

På sjuendeplass

Det stormer rundt den tradisjonsrike VG-lista. Tirsdag denne uka ble det kjent at Norsk Artistforbund på vegne av D.D.E. og flere andre artister anmelder VG-lista til konkurransetilsynet. De hevder den diskriminerer norske artister med et stort marked på bensinstasjoner og i storkiosker.

I går avviste både VG og Sæmund Fiskvik i bransjeorganisasjonen GGF kritikken her i Dagbladet.

Men her kommer countrydama fra Grenland som viser at VG-lista ikke er til å stole på.

Hennes album «Contry Rose» er med 27000 solgte årets sjuende mest solgte cd - bare slått av DumDum Boys, D.D.E., Madrugada, Hellbillies, Åge Aleksandersen og Bjørn Eidsvåg.

- Lista burde vise det reelle salget. Folk må jo få like den musikken de vil, mener Hauge og hennes driftige platedirektør, Arvid Berge i Showtime Records.

Vil ikke selge Heidi

Verken Hauge eller Showtime Records tilhører det gode selskap i Musikk-Norge. Hauge er ikke akseptert blant contry-kjennere, og de ledende plateselskapene i Oslo vil ikke røre den folkelige tradisjonen sangeren tilhører.

Norges ledende platekjede, Platekompaniet, vil ikke selge Heidi Hauge-platene. De passer ikke kjedens profil.

- Akkurat det synes jeg er litt rart. Det er jo kundene som skal like musikken, ikke de som jobber i butikken, sier hun.

Selv Countryfestivalen i Seljord, som kaller seg Nordens største, har oversett suksessartisten. Og det på tross av at Hauge er både lokal og selger flere plater enn noen andre norske countryartister for tida.

- Alle spør meg om jeg skal spille i Seljord. Når jeg svarer «nei» , blir folk skuffet, forteller artisten, som er ute og spiller hver eneste helg.

Spiller med mannen

Heidi begynte å spille på puber i Grenland for fem år siden. Hennes faste musikalske følgesvenn da som nå er ektemannen Bjørn.

For halvannet år siden var hun fortsatt totalt ukjent. En røykfylt aften under en spillejobb i Skien ble hun oppdaget av Arvid Berge. Berge mente dette var noe som kunne selge. Debut-cd-en «Country Time» ble spilt inn for 50000 kroner.

I Telemark, Agder-fylkene og på Vestlandet er Heidi en stor hit. Nå omtales hun som Norges nye countrydronning. Debutplata solgte drøye 22000, og oppfølgeren «Country Time» har med 27000 gitt Heidi en gullplate å henge på veggen. Nå er allerede en tredje plate, «Country Girl», ute i butikkene.

Dagbladets anmelder og countryekspert Øyvind Rønning mener Hauge fyller et romrom etter Sputnik.

- Han har nok rett i det. Det er ikke så langt mellom gamle skillingsviser og country. Heidi treffer nok mye av det samme publikummet. Folk vil ha noe enkelt, sier Arvid Berge. Og legger til:

- Heidi liker enkle, iørefallende låter, og det faller folk for også.

COUNTRYROSE FRA SKIEN: Heidi Hauge (33) selger som hakka møkk av sine country-cd-er. Likevel kommer hun ikke inn på VG-lista. Årsaken er at «Norges offisielle salgsliste» i liten grad fanger opp salg på bensinstasjoner. Der er Heidi stor. Nå har den nye plata til musikkens svar på May Grethe Lerum, «Country Girl», solgt 12000 på en snau uke.