Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heidi svarer

på spørsmål om miljøvern

Kvifor har ikkje miljøvernbevegelsen slått seg sammen til et slagkraftig grønt politisk parti slik som i andre land ?

Arvid Ellingsen

'En norsk oliven-allianse'

Strategien til miljøbevegelsen i Norge har vært å forsøke å få alle partiene til å engasjere seg i miljøsaken. Det finnes miljøvernere i de fleste partier, og ved å støtte disse kan vi oppnå de største resultatene for naturen og miljøet.

Jeg har vært enig i denne strategien, og har ikke trodd at vi behøver et eget grønt parti i Norge. Etter min mening er det mange nok partier som det er. Jeg synes det politiske bilde er forvirrende nok om man ikke skulle starte et parti til.

På den andre siden er det et problem at de fleste partier er splittet i miljøsprøsmål. De spennende miljødebattene finnes ofte internt i de forskjellige partiene, og det lider offentligheten under. Det er også et problem at partiene markerer seg som miljøvennlige i opposisjon, men når de kommer til makten, så forsvinner grønnfargen raskt. Regjeringens klimapolitikk, holdningen til veterinæravtalen, og unnvikenheten i forhold til det nye skytefeltet i Hedmark er eksempler på hvordan partier skifter standpunkt når de kommer til makten.

I tillegg peker du på et av miljøbevegelsens svakeste trekk; miljøbevegelsen er svært dårlig til å samarbeide. Dette har svekket bevegelsen mange ganger, og bare tanken på alle som skulle samarbeide i et parti gjør planer om en ny partidannelse helt urealistiske.

Det er likevel et tankekors å se hvordan De Grønne i Tyskland har utviklet seg. Det blir utrolig spennende å se hvordan det går når de skal sitte i regjering. Tyskland har nå en miljøvernminister og en utenriksminister fra De Grønne.

Jeg er ikke lenger sikker på om den norske strategien var klok, kanskje burde vi hatt et miljøparti i Norge. Likevel tror jeg neppe det er plass til et miljøparti skvist inn mellom SV, Sp, V, KrF og Ap. Historien til De Grønne i Norge taler for at det er riktig.

Kanskje skulle Norge valgt den italienske modellen istedet. Der formet de en 'Oliven-allianse' av forskjellige parti som var opptatt av miljø og fordeling.

Hvilke partier kan isåfall forme en norsk 'Oliven-allianse'?? Jeg er vet ikke, kanskje har du (Arvid) eller andre som leser dette har ideer. Jeg mottar ideer, kommentarer og spørsmål med takk. Håper debatten fortsetter.

Jeg hører du går inn for en folkeaksjon mot skytefelt på østlandet. Selv har jeg to års bakgrunn fra forsvaret, og realistisk trening med tunge våpen (stridsvogner ol) var en vesentlig og viktig del av utdannelsen. Vi øvde på Hjerkinn, og det var et mareritt. Værforholdene og størrelsen gjør feltet ubrukelig. Du og andre motstandere hevder at feltet i Sverige + ny simulatorteknikk får holde, mens hele forsvaret hevder at et nytt felt er nødvendig. Hvorfor stoler du ikke på forsvaret? Har du i det hele tatt kompetanse for å hevde at et nytt felt ikke er nødvendig? Er du/dere ikke litt for bastante i denne saken? Du vil vel også opprettholde et troverdig forsvar?
Petter

'Sløsing med norsk natur'

Hvis Regjeringen og Stortinget gir klarsignal for bygging av Regionfelt Østlandet vil det bli det største enkeltinngrepet i norsk natur. Feltet vil bli på 250 km2 og et område på størrelse av Vestfold fylke vil bli utsatt for støy tilsvarende 85 decibel eller mer. Skytefeltet er planlagt i et område som er tilnærmet vilmark, med dype skoger der du kan oppleve stillheten. Innenfor området finnes også alle de fire store rovdyrene, og skytefeltet vil ligge innenfor kjerneområdet for bjørn. Det er derfor gode naturvernargumenter for å ta vare på område og si nei til et skytefelt i Østerdalen.

Jeg mener forsvaret har gode alternativer. Det må likevel være lov til å stille spørsmål ved om forsvaret trenger å legge beslag på mer natur nå etter at den kalde krigen er over, enn hva de gjorde under den kalde krigen. Rett over grensa til Sverige ligger det svenske skytefeltet Elvdalen. Skytefeltadministrasjonen har ønsket det norske forsvaret velkommen til å øve i Elvdalen. Foreløpig blir dette avvist fordi Sverige ikke er medlem i NATO. Her mener jeg forsvarsledelsen og forsvarspolitikere må prøve å tenke nytt.

Jeg tror det er mulig å opprettholde et troverdig forsvar og samtidig verne om naturen i Norge. Blir Regionfelt Østlandet bygd ødelegger forsvaret den naturen de er satt til å forsvare. Det vil være å sløse med norsk natur.

Hvordan er det å være kvinnelig sjef ? Er det tøft?
Christina

Ja, noen ganger er det tøft, men noen ganger kan det være en fordel å være kvinne også. Jeg tror vi kvinner har egenskaper som vil komme hele samfunnet til gode når vi i stadig større grad slippes til i forskjellige posisjoner. Vi har fremdeles mye å kjempe for, og det er mange bransjer som ennå er svært mannsdominerte som for eksempel energi- og kraftbransjen.

Noe av det tøffeste ved å være kvinnelig sjef er dobbeltstraffingen som kan virke slik: Er jeg tøff og tar de vanskelige beslutningene er jeg sta, ukvinnelig og overkjørende. Forsøker jeg derimot å ta alle med på råd og bruke mer tid på de vanskelige beslutningene er jeg unnvikende og svak. Som sjef opplever du ofte at det blir galt uansett hva det er du gjør. Det er endel av jobben.

Heldigvis har de fleste menn et greit forhold til det å ha en kvinnelig sjef. Det er likevel ikke uvanlig at noen fremdeles blir usikre.

Hvilken humor har du? Hva ler du av? Eks: 'Friends', 'Seinfelt', 'Mot i brøstet'?
Michael Larsen

Seinfelt, uten tvil. Det er svært morsomt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media