Heidundrende helg

Det er i Trondheim og Oslo det skjer denne helga...

Hip hop og antifestival i Trondheim, filmfestival og demonstrasjon i Oslo. Det er bare noen av tingene som skjer denne helga.

Bortenfor by:larm

festival: For tredje gang arrangeres festivalen 2xH i Trondheim. Det handler om hiphop.

Arrangør Torstein Holen er stolt av årets program.

- Det er tredje gang vi har denne festivalen, og det er moro at mange av de artistene som var helt ferske den første gangen nå har etablert seg. Festivalens absolutte høydepunkt er de amerikanske hiphop-pionerene Rocksteady Crew, som opptrer i morgen.

- Rocksteady Crew var med på å starte hele hiphop-kulturen på 70-tallet. Det er veldig kult at de kommer, til tross for at de begynner å dra på åra. Crazy Legs kommer til å danse for siste gang under 2XH, forteller Holen.

- Hvilke norske artister ser du spesielt frem til?

- Equicez! De har fått morsmål-rap opp på nivået til svenskene. Det samme gjelder Jaa9 & Onkl P fra Dirty Oppland og Hvite Løgner. De rapper alle på et mye høyere nivå enn hva vi har sett tidligere.

Årets festival skal foregå på Rosendal Teater i Trondheim, som ligger på østsiden av byen. Du kommer gratis inn med et by:Larm-pass rundt halsen. Det er også mulig å kjøpe dagspass for 2XH.

I kveld opptrer franske verdensmesterne i breakdance Wanted Posse, Paperboys, Jester, Essence & Hawk, Jaa9 & Onkl P, Fremmed Rase, Definite, Diaz, Wolverine, Don Martin, Whimsical, Hvite Løgner og Freakshow. I morgen: Rocksteady Crew (USA) Crazy Legs med Maylay Sparks (USA), Birdy Namnam (Frankrike) og Equicez. + DJ Whiteshadow, Skranglebein & PeeJay (A-team), Chicopato, Spetakkel, Fifty 50 Bunch, Vivi, Carpe Diem, Gods, DJ Don Tomasso og DJ Graft.

Hip hop festivalen 2xH arrangeres på Rosendal Scene under by:Larm i Trondheim denne helga. Programmer finner du her.

Ikke bry deg om by:Larm

motbevegelse: Alle skal vel til Trondheim i helga, på By:larm? Hvis ikke, har du neppe skjønt bæret. Og støynivået stiger mens musikkfolket inntar puber og pensjonater. Ukritisk selvdigging med mediedekning, mener noen. Spesielt de utenfor etablissementet. Derfor larmer det også fra undergrunnsfestivalen Never mind (By:larm), som arrangeres på et av Norges eldste ungdomshus, UFFA.

- Vi synes ikke By:larm er et helt hederlig konsept. Musikken rekker liksom ikke til bakre rekke, sier Thomas Ryjord fra Never mind.

- Derfor vil vi arrangere en motfestival som setter musikken og spillegleden i sentrum. Og samtidig vise fram et miljø som opererer på sida av musikkbransjen og platebransjen generelt. De fleste banda her driver på på egen hånd, og så forsvinner de rett til utlandet.

The Lionheart Brothers åpner bråkeballet fredag.

- Lionheart Brothers er de eneste som sendte inn demo til By:larm, men som ikke fikk spille. Hele Trondheim spør seg hvorfor, det er et skikkelig bra indierockband, mener Ryjord.

Lørdag er det blant annet Kaospilot fra Oslo og Spectacle fra Bodø som gir lyd fra UFFAs ukommerse scene.

- Det er smale band, og så har de ikke spilt på Quart. Men de er like gode som de som blir løftet fram, som Amulet og Jr. Ewing, hevder Ryjord.

Never Mind (By:larm) arrangeres 14. og 15. februar på ungdomshuset UFFA i Trondheim. Her finner du programmet.

Snakk om det

filmprat: Er du frustrert over å komme ut av kinosalen, og kjenne at behovet for å prate om filmopplevelsen knebles av at snakketøyet ikke strekker seg lenger enn til at filmen var «treig» i midten, men «fin» på slutten? Du trenger et nytt vokabular! Og akkurat nå pågår et forum for film som kan forløse tungebåndet ditt.

I kveld innleder Jo Nesbø Filmporten på Vika kino, et internasjonalt kulturforum som strekker seg fram til 20. februar. Og konseptet kalles, nettopp: «Film du vil snakke om». Bra! Her vises ca 20 aktuelle, gode filmer. Flere kommer direkte fra filmfestivalen i Berlin.

Ingen bør betvile at lista er lagt for engasjement, provokasjon og underholdning, når navn som filmkritiker Anne Hoff, regissør Karoline Frogner og fredsaktivist Johan Galtung fronter seminarer, intervjuer og debatter. Over temaer som roadmovies, krig og eksil og den norske dokumentaren. Dante, Soderbergh og Spielberg skal vi også snakke om.

Årets innfallsport er «Reisen», et mye brukt motiv for filmfortellingen. Og, forresten, årets utstiller er fotografen Rune Eraker.

Filmport går av stabelen på Vika Kino i Oslo 14. - 20. februar. Her finner du programmet for Filmport 2003.

Fredskorps

protest: Den 15. februar 2003 kan bli en stor dag, det kan faktisk bli den største globale fredsdemonstrasjonsdagen i verden noensinne. Du lurer kanskje på hva du kan gjøre? Du kan gå i tog eller på konsert.

I hele landet blir det 37 demonstrasjoner, fra Longyarbyen til Kristiansand, og i Oslo er møteplassen Youngstorget. Er du tidlig ute, kan du få med deg oppvarming med bandet BigBang. Hovedparolen i toget er «Ingen krig mot Irak - Ikke i mitt navn», men du kan også stille med hjemmelaget plakat.

- Vi har parolefrihet, alt unntatt flaggbrenning er greit, forteller Øystein Meland, en av initiativtakerne.

Da bør du heller bruke fyrstikkene på stearinlys foran Stortinget, til helga kan du nemlig tenne lys for fred foran nesen på politikerne.

På kvelden kan du også bidra med veldedighetspenger i form av en konsertbillett. Artistene som stiller opp gratis er St. Thomas, Salvatore, Harald Eia, Cheb Hocine Orchestra, Marvin Charles og Kjetil Gutvik. Knut Nærum holder det hele i tømmene, og bak platespillerne står Dj Sunshine og Dj Løvbiff.

Dessuten lover arrangørene en stor overraskelse. Vi kan røpe såpass at det er et kjent norsk band.

I morgen blir det demonstrasjoner 37 steder i Norge. I Oslo starter det på Youngstorget klokka 14, og slutter med fredskonsert på Studentersamfundet Chateau Neuf klokka 19. Les mer på www.ingenkrig.no.

Funky finne

konsert: Jimi Tenor er den gærne finske krysningen mellom Andy Warhol og Prince. Tenor - aka Lassi Lehto - har rukket å bli en betydelig kultfigur innen lounge-scenen i Europa. Eksentrikeren tok med seg sisuen inn på klubbene, og ble svært så hot på slutten av 90-tallet.

Og eksplosivt og funky blir det når finnen drar med seg sitt 11 manns store orkester på en intensiv, liten norgesturné. I kveld spiller han på studentersamfunnet Betong på Chateau Neuf. I morgen kommer han til Teglverket og Bergen. Det blir mye sang, mye stønn og mye soul.

I januar kom finnen ut med albumet «Higher planes». Dagbladets anmelder skrev: «Orkestral kraftkost fra stadig like kosmisk finne.»

Jimi Tenor spiller på Betong i Oslo i kveld, og på Kvarteret i Bergen i morgen

Fra Amerika til Grønland

klubb:I kveld byr Oslo-stedet Dattera til Hagen på en «begivenhet utenom det vanlige». Saken er: Antonio Ocasio kommer rett fra New York for å gjøre en eksklusiv skandinavia-opptreden på tjukkeste Grønland. Ocasio vil sammen med «lokale» Espen Haa boltre seg bak platespillerne til langt på natt.

Antonio Ocasio er ingen hvem som helst. Han er en av stjernen Francois Kevorkians store inspirasjonskilder og har et betydelig navn i statene. Han driver også sin egen platelabel, Tribal Winds. Labelen gir etter sigende ut musikk i landet spirituell-latino-disco!

- Ser man på hva som skjer på underholdningsfronten i Oslo, er det rock og stand-up som gjelder. Ja, Natt&Dag skriver at «klubb-Oslo mer eller mindre er avlyst». Vel, vel, kommenterer Dattera til Hagen-promotør Espen Moen Hermansen.

Utover våren lokker «Dattera» med flere internasjonale gjester. Blant dem Steve Fella Kotey og Daniel Wang.

Antonio Ocasio står bak platespillerne på dattera til Hagen i Oslo i kveld. Programmet til Dattera finner du her.

Populært og røykfritt

kafé: - Vi hadde en idè om at det var på tide med en røykfri kafè i Lillestrøm, forteller Tone Krogstad som er daglig leder på Cafe Køh. Stedet feirer et års jubileum i morgen. Kafeèn har hatt stor suksess med sin varierte meny, sitt minimalistiske interiør og ikke minst: røykeforbudet.

- Vi startet før lovforslaget ble fremmet. Alle sa at det ikke var mulig å drive røykfritt. Men vi har lykkes. Dette burde være fremtiden, synes medeier Øivind Langset.

- Dere har alkoholservering. Får dere ikke mye klager fra folk som vil ha en røyk sammen med halvliteren?

- Nei, faktisk ikke. Gjestene tar gjerne en blås på trappa før de går inn igjen og spiser. Det er til og med mange faste kunder som røyker, sier Krogstad. - Men de harde røykerne henger nok ikke her, tror kollegaen.

Siden de røykfrie kaffebarene i nærheten stenger så tidlig på kvelden, blir Køh et alternativ for folk som vil gå ut litt senere. Kafeen holder nemlig åpent fra 6.30 om morgenen til 23.00 og 24.00 om kvelden. Ifølge eierne er stedet veldig «u-lillestrømsk». De har kutta ut pommes frites, thousand island og kinakål. De vil ikke ha noen frityrgryte i hus.

- Det er like tøft som å ha det røykfritt, synes Langset.

Det synes stamgjestene også. Og dem er det mange av. Spesielt er det mye kvinner som stikker innom Køh. Jenter i alle aldre.

- Damene er gjerne flinkere til å organisere møter. Dessuten serverer vi mye lett mat, gjerne italiensk. Det tror jeg de setter pris på. Damene liker at maten er ekstra dandert, tror Langset.

Stamgjesten Beate Kinn (35) jobber på treningssenteret S.A.T.S like ved, og setter pris på at det ikke lukter røyk av henne når hun kommer tilbake på jobb etter lunsj.

- Jeg har lagt igjen hele husholdningsbudsjettet mitt her, innrømmer hun.

Cafe Køh i Storgata 26 i Lillestrøm feirer ettårsdag på lørdag.

FILM I OSLO:</B> Filmen «Catch Me if You Can» med Tom Hanks, Leonardo DiCaprio og Christopher Walken åpner Filmport i kveld.
ALARMNOMINERT:</B> Paperboys er nominert til Alarmprisen og spiller på Hip Hop festivalen 2xH i kveld.
FINSK BESØK:</B> Finnen Jimi Tenor spiller i Oslo i kveld og i Bergen i morgen.
RØYKFRI SUKSESS:</B> Kafe Køh i Lillestrøm feirer et års jubileum i morgen.