Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heikki Holmås støtter NRKs utskjelte jøde-sketsj

- Jeg lo så jeg grein.

VALUTA FOR LISENSPENGENE: Heikki Holmås (SV) setter sitt godkjent-stempel på NRKs jøde-sketsj. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
VALUTA FOR LISENSPENGENE: Heikki Holmås (SV) setter sitt godkjent-stempel på NRKs jøde-sketsj. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går var det offisiell åpning av grunnlovjubileet på Eidsvoll. Kongen og dronningen var på plass, sammen med en rekke stortingsrepresentanter. Det hele ble direkteoverført på NRK i beste sendetid.

Gjennom sendingen var det flere humorinnslag med Atle Antonsen. Da en sketsj om jødeparagrafen kom på skjermen, satte flere seere søndagskaffen i halsen. Slik reagerte 1. nestleder i Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, på Twitter:

- Sjokkerende og pinlig og lage humor av paragrafen som stengte jødene ute av vårt land!

- Lo så jeg grein Heikki Holmås, stortingsrepresentant for SV, frydet seg over sketsjen om jødeparagrafen og svarte Eriksen med følgende melding:

- Vanvittig morsom sketsj om vanvittig paragraf. Jeg lo så jeg gren :)

Holmås roser NRK for å drive gjøn med grunnlovsfedrene i beste sendetid.

- Jødeparagrafen står som en skamplett i norsk historie, og det faktum at vi hadde en rasistisk grunnlov mener jeg det er helt riktig av NRK å ta opp. Når sketsjen i tillegg er så morsom, så mener jeg de treffer midt i blinken med innslaget, sier Holmås til Dagbladet.

REAGERER: Dagrun Eriksen ble flau over NRKs sketsj om jødeparagrafen.FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
REAGERER: Dagrun Eriksen ble flau over NRKs sketsj om jødeparagrafen.FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet Vis mer

- Humor er sjeldent bra hvis den ikke røsker litt. Det gjorde sketsjen om jødeparagrafen, avslutter Holmås.

- NRK treffer ikke Men Holmås møter motbør for sitt syn. Også innad i SV. Snorre Valen skriver på Twitter at sketsjen ikke fungerer overhodet.

«Jødeparagraf-sketsjen er en ufarliggjøring av norsk antisemittisme, og derfor støter den, og fungerer overhodet ikke. Enig med @KrFDagrun»

- Flaut Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen utdyper overfor VG hvorfor hun ikke likte sketsjen.

- Jødeparagrafen er en del av vår mørke historie, og jeg synes det er riktig å ta det opp, men da ta det opp for hva det er - en pinlig affære for Norge. Og dette handler ikke bare om noen menn i 1814 som ikke helt visste hva de gjorde, men gjennom andre episoder nærere i tid, som den norske Krystallnatten, utgjør dette en sår og tung ting for norske jøder helt opp til våre dager. Som nasjon må vi ta ansvar for dette, ikke lage flåseri og sketsjer ut av det, sier Eriksen
Jødeparagrafen var norsk lov fra 1814 til 1851 og lød slik:

«Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende seg til den, ere forpligtede til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.»

STØTTER KRF: Strtingsrepresentant for SV, Snorre Valen, mener sketsjen om jødeparagrafen er støtende.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STØTTER KRF: Strtingsrepresentant for SV, Snorre Valen, mener sketsjen om jødeparagrafen er støtende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart