Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Heimebane 2» rammes av streik

Tolv av Norsk filmforbunds medlemmer innen tv-drama er i streik fra lørdag ettermiddag etter at meklingen mellom Virke og Norsk filmforbund ikke førte fram.

STREIK: Skuespillerne Ane Dahl Torp og John Carew spiller hovedrollene i NRK-serien Heimebane. Nå rammes produksjonen av streik. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
STREIK: Skuespillerne Ane Dahl Torp og John Carew spiller hovedrollene i NRK-serien Heimebane. Nå rammes produksjonen av streik. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Filmforbund (NFF) og Virke meklet natt til lørdag overenskomst for tv-drama. Vel 13 timer på overtid ble det klart partene ikke klarte å bli enige.

Ane Dahl Torp sier til Dagbladet at streiken kom overraskende på.

- Det er en merkelig følelse å plutselig bli avbrutt idet vi ligger på oppløpssida og skulle starte på innspillingen av de siste 2 episodene denne uka. Nå stopper alt helt opp, både på opptaks-og etterarbeidsfronten, sier hun.

- Det er veldig trist, men jeg får bruke tiden til å forberede meg ekstra godt til å gjøre avslutningen så kanonbra som vi vil at den skal bli. Jeg håper streiken ikke varer så lenge at vi må vente lenger med å presentere sesong 2 for publikum, for det gleder vi oss veldig til.

Mekler Torkjel Nesheim konstaterte at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.

Handler om hovedoppgjør

- Det er veldig synd at NFF velger å kaste tv-dramabransjen ut i streik, både for publikum, tv-arbeidere og produsenter. Virkes utgangspunkt har hele tiden vært å sikre en lønnsvekst på linje med hva andre yrkesgrupper har fått i årets oppgjør. Vi må ha en bærekraftig lønnsutvikling og forutsigbare tariffavtaler for å sikre framtida for den voksende tv-industrien vi har i Norge, sier Trond Teisberg, forhandlingsleder i Virke.

Partene meklet om to ulike overenskomster, tv-drama og tv-underholdning, og ble enige på tv-underholdningsområdet som ikke blir rammet av streiken.

- Vi fikk landet tv-underholdning, men klarte dessverre ikke å komme til enighet om tv-drama. Det handler om et hovedoppgjør. Det viktigste for oss var å få til et lønnssystem, så var det selvfølgelig masse andre ting som var deler av forhandlingen, sier forbundsleder i NFF, Sverre Pedersen til Dagbladet.

- Skuffet og lei seg

Pedersen forteller at de meklet 12 timer på torsdag, 25 timer sammenhengende nå fram til 13.45.

- Den første som går ut i helga er «Heimebane», men det blir flere produksjoner utover uka.

Forbundslederen vet ikke når partene møtes igjen.

- Men det er slik virkeligheten er. Vi må tilbake til forhandlingsbordet og komme fram til en løsning. Jeg håper vi kan etablere en god dialog og se hva vi kan gjøre for å få løst utfordringen.

- Hva synes du om at Virke legger skylden på NFF?

- Det er vel kanskje ikke så rart at når man har sittet over to døgn, og 35 timer ved forhandlingsbordet, så blir man sliten. Begge er skuffet og lei seg, ettersom vi trodde vi skulle komme fram til en løsning. Våre medlemmer opplever at avstanden er for stor, sier Pedersen.

- Synd

Kommunikasjonssjef i Virke, Martha Haukaas, forteller til Dagbladet at det er programmene «Heimebane 2» og «Twin» som er rammet.

- Det er der ansatte er tatt ut i streik, sier Haukaas.

Hun vet ikke om produksjonen kan stoppe eller hvor lenge streiken kan vare.

Til NTB forteller Haukaas at fem personer er tatt ut i streik i Nordisk Film Produkction, som produserer «Twin». Syv personer streiker i Motlys, som produserer «Heimebane».

Dramasjef Ivar Køhn i NRK sier at de tar streiken til etterretning.

- Vi synes selvfølgelig det er synd at det ble konflikt mellom produsentforeningen og filmforbundet, men det er bare noe vi må forholde oss til. Streiken vil omfatte produksjoner som skal sendes på NRK, men hvordan dette påvirker vår publisering er for tidlig å si, sier han til Medier24.

«Heimebane» og «Twin»

I serien «Twin» spiller Kristofer Hivju, kjent fra «Game of Thrones». Her spiller Hivju rollene som tvillingene Erik og Adam. Den ene tvillingen dreper den andre, og tar over identiteten hans for å skjule forbrytelsen. «Twin» har premiere på NRK i 2019.

I NRK-suksessen «Heimebane» spiller Ane Dahl Torp og John Carew hovedrollene. Serien begynte innspillingen av sesong to i mars i år.

Tidligere har det vært snakk om at programmer som Farmen, Stjernekamp og Skal vi danse kunne blitt rammet, men dette unngås siden partene ble enige om tv-underholdningsområdet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!