Heimebane på NRK

Heimebane-Helena ble forsøkt «mildnet»: - Jeg tok det rett og slett personlig

Ane Dahl Torp fikk beskjed om å spille en «mykere» versjon av hovedrollen i NRK-serien Heimebane. Da tente hun på alle pluggene.

FOTBALLDRAMA: "Heimebane" handler om et lag og en kvinnelig trener som forsøker å bevise at de hører hjemme i Eliteserien. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): NRKs nye dramasatsning «Heimebane» har høstet gode kritikker fra anmelderne. Særlig har serien fått skryt for Ane Dahl Torps hovedrolle som den sterke og tydelige fotballtreneren Helena Mikkelsen.

Men i kulissene endte skuespiller Ane Dahl Torp opp med å slå i bordet, da hun fikk en versjon av manus der Helena var blitt gjort «mykere».

«Jeg var i harnisk. Rollen var faen meg rasert», sa hun til Rushprint som først omtalte saken.

- Da jeg leste den første versjonen av manuset tenkte jeg at noen kom til å ville klippe av henne vingene, fordi hun rett og slett er for tydelig for dem. De kommer til å bli redde for at folk ikke skal like henne. De tror ikke at folk kan orke en kvinne i hovedrollen hvis hun ikke er gjennomgående likandes og sympatisk. Det har jeg opplevd mange ganger før, sier Ane Dahl Torp til Dagbladet.

- Ba ikke om å bli likt

Det hun likte så godt med karakteren var at hun var en så mangefasettert kvinne.

- Dette var en dame som hadde tydelige ambisjoner, også på egne vegne. Og som hadde barn, men som ikke vendte ansiktet bort fra arbeidet idet barnet kom inn i rommet. Hun ba ikke om unnskyldning for meningene sine, og ba ikke om å bli likt gjennom måten hun oppførte seg. Men hun gjorde det hun opplevde som hensiktsmessig, sier Dahl Torp.

Dette var i tillegg en kvinnerolle med profesjonelle lidenskaper og problemer, en type rolle som ifølge Dahl Torp nesten ikke finnes. Derfor tente hun på alle pluggene da rollen ble forsøkt mildnet. Hun følte at rollen var rasert, at de hadde drept Helena Mikkelsen.

I et møte med manusforfatter Johan Fasting og konseptuerende regissør Arild Andresen satte hun hardt mot hardt.

Fasting og Andresen ville i utgangspunktet heller ikke endre på rollefiguren, men gjorde det etter tilbakemeldinger om at rollen var for «skarp i kantene».

Ville ikke endre

- NRK syntes det var var kult og tok inn serien. Men så er det et stort apparat og mange kokker, og alle skal si hva de synes. Da fikk vi tilbakemeldinger om at Helena-karakteren var for skarp i kantene og for frittalende. «Usympatisk» er vel den tilbakemeldingen man kan få på den type karakterer når de er kvinner, sier Fasting til Dagbladet.

- Jeg er ganske trygg på at det ikke hadde vært de samme reaksjonene om dette hadde vært en mannlig karakter. Det er mange mannlige karakterer som folk liker, som oppfører seg på denne måten, sier han.

Fasting forteller at han var helt enig med Dahl Torp, og at den versjonen av Helena Mikkelsen du ser på NRK i dag, er den samme som i den første versjonen av manuset.

Samfunnsproblem

Både Fasting og Dahl Torp mener at dette synet på kvinnelige karakterer ikke bare er et problem i film og TV-bransjen, men også er et samfunnsproblem.

- I fiksjon viser vi fram speilbilder av hvordan virkeligheten kan være. Hvis man i fiksjonen ikke lar kvinner ha kanter og ambisjoner, og ikke ha øynene på barna sine hele tiden, har vi et problem, sier Dahl Torp.

Hun forteller at hun tok det personlig da rollen ble endret.

- Det ble eksistensielt for meg. Er det sånn at menn, og folk generelt, ikke liker meg hvis jeg ikke går rundt og ber om å bli likt? Når Johan Fasting har skapt en person med en så sterk drift og ambisjon, så skulle hun ikke få lov til å være det. Jeg tenkte, er det så sterkt at det må fjernes? Jeg tok det rett og slett personlig, sier hun.

Varsko

Dahl Torp mener dette ikke bare handler om TV-bransjen, men også om hvilket spillerom vi er villige til å gi hverandre i det virkelige liv.

- Når kvinnelige fiksjonskarakterer har et annet spillerom enn mannlige karakterer er det et varsko, sier hun.

Fasting mener folk ikke er vant til slike karakterer på film og TV.

- Og da er det vanskelig å akseptere den typen karaktertrekk når det er en kvinne. Men mange manlige karakterer har akkurat de samme trekkene, og folk liker dem, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer